Tempat Menarik Di Langkawi: Aktiviti Yang Menarik Pada waktu Siang & Malam

Terdapat 17 senarai percutian tempat menarik yang ada di langkawi pada tahun ini serta kedai makan yang menarik dan sedap pada waktu siang dan malam, sesuai bagi kanak-kanak, keluarga atau semasa honeymoon.

“Sekiranya anda teringin untuk pergi ke Pulau Lagenda. Sungguh banyak tempat yang menarik anda boleh didapati di Pulau Mahsuri ini! Tetapi di manakah yang paling berbaloi untuk dilawati?”

Untuk pengetahuan anda pulau yang terletak di Kedah ini memang cukup terkenal dalam kalangan pelancong dalam serta luar negara. Tidak kira sekiranya anda ingin berehat sambil makan sedap mahupun untuk makan angin. Ataupun untuk membeli-belah kerana ini merupakan pulau bebas cukai. Barang-barang yang dijual dengan harga murah terutamanya coklat. Sekiranya ingin pergi ke sana pasti anda akan borong untuk di bawa balik.

Pastikan anda telah menempah hotel di Langkawi yang berhampiran dengan tempat shopping kerana sangat senang untuk anda sekiranya ingin mengangkat barang. Di sini juga terdapat homestay serta hotel murah di Pekan Kuah. Tahukah anda masih banyak lagi tempat menarik di langkawi tanpa bayaran yang boleh anda pergi samada untuk aktiviti waktu siang atau malam.n

TEMPAT YANG MENARIK DAN BEST DI LANGKAWI

Pantai Yang Ada Di Langkawi Untuk Melihat Matahari Terbit/Terbenam Yang Cantik & Boleh Berenang!

1. Pantai Cenang Langkawi

Rugi sekiranya anda tidak menikmati pasir putih yang bersih serta gelombang air pasang surut yang dapat mendamaikan sekiranya anda sudah sampai ke Pulau Langkawi.

Ini adalah merupakan pantai yang tenang serta tempat yang paling indah dan menarik yang ada di Pulau Langkawi.

Gelombang air pasang surut yang dapat mendamaikan dan persisiran pantain yang dihiasi dengan pasir putih bersih.

Memang cantik serta dapat memikat hati orang ramai untuk duduk lama di sini.

Ini ialah salah satu tempat yang terbaik untuk beristirehat serta dapat menikmati pemandangan matahari terbenam. Sangat elok bagi isteri yang sedang mengandung dan ada alahan dibawa di tepi pantai yang cantik ini.

Pantai yang seterusnya adalah merupakan kegemaran kami. Pantainya kurang popular dan lebih sunyi tetapi pemandangannya memang sangat cantik. Airnya pun sangat bersih. jika ingin mencari tempat makan yang menarik di pantai cenang pun tak susah. Banyak juga pilihan kedai makan yang sedap dan best di Pantai cenang.

2. Pantai Tanjung Rhu

Terdapat satu lagi pantai yang popular di Langkawi iaitu Pantai Tanjung Rhu yang terletak di timur laut Pulau Langkawi dan merupakan sebuah tanjung,

Keunikan bagi pantai ini yang terletak di tanjung ini ialah mempunyai persisiran laut yang menarik.

Kawasan ini sangat sesuai untuk anda menikmati keindahan pantai yang bersih terjaga dan boleh mandi-manda. Airnya sangat jernih.

Anda digalakkan untuk datang awal pagi sekiranya ingin melihat pemandangan matahari terbit yang terbaik. Bagi mereka yang suka bersantai di tepi pantai, ini merupakan tempat menarik yang sangat best di langkawi.

3. Taman Marin Pulau Payar

Untuk pengetahuan anda, Pulau Payar terletak kira-kira 17km dari Langkawi dan ianya adalah gugusan tiga pulau kecil.

Sebuah pulau yang kecil berhampiran Langkawi untuk pengalaman berenang serta dapat berinteraksi dengan kehidupan laut yang menakjubkan. Lebih kurang seperti Pulau Redang yang ada di Terengganu.

Kami sangat sarankan anda untuk menempah servis scuba diving serta snorkeling sebagai aktiviti yang anda boleh lakukan di sana.

Para jurulatih scuba yang sangat ramah akan membantu anda untuk menikmati pengalaman menyelam ke dasar laut yang indah serta mengagumkan.

TEMPAT YANG MENARIK DENGAN BENTUK MUKA YANG MENAKJUBKAN

Sumber: https://migrationology.com/langkawi-malaysia-things-to-do/

4. Taman Kilim Geo Forest

Kilim Geopark merupakan satu lagi tempat yang menarik untuk anda dilawati sewaktu anda sedang bercuti di sana. Ianya mempunyai alam semulajadi menarik yang mempunyai keluasan hampir 100 kilometer persegi.

Terdapat banyak kawasan yang berbeza di sana yang menjadi habitat bagi hidupan liar.

Contohnya paya bakau, pantai yang masih lagi cantik, dengan batu unik dengan struktur menegak.

Memang cantik sungguh dari bentuk muka di sana. Sangat menggamit mata.

Taman ini berada di hujung timur Pulau Langkawi lalu kami cadangkan kepada anda untuk datang ke sana selepas singgah ke Pantai Tanjung Rhu (5 minit dari sini).

5. Gunung raya

Selepas ini anda akan mendaki gunung yang tertinggi di sana selepas menjamu mata dengan keindahan pantai di Langkawi.

Gunung Raya adalah merupakan tempat yang mendamaikan serta indah tanpa bunyi hiruk pikuk kenderaan. Lokasi ini jauh daripada gangguan yang biasanya didapati di bandar besar seperti KL & Shah Alam.

Cuaca di puncak gunung ini lebih nyaman serta baik dengan udara yang segar. Boleh dikatakan kawasan yang bebas pencemaran.

Kami sarankan anda untuk datang ke sana bagi menikmati pemandangan matahari terbenam yang mengasyikkan dari ketinggian 881m di atas paras laut.

Sambil itu, sekiranya ingin sihat selalu, anda dapat membakar lemak dan mengekalkan paras gula di dalam darah.

6. Air Terjun Telaga Tujuh

Di mana ada gunung pasti akan ada air terjun. Anda boleh mandi-manda di air terjun telaga tujuh dari puncak gunung di Pulau Langkawi.

Untuk pengetahuan anda asal nama air terjun ini datang daripada airnya yang mengalir dari satu kolam ke satu kolam yang lain serta tujuh kolah pada muka bukit dibentuk.

Buat pengunjung di Langkawi, air terjun yang sangat cantik ini menjadi satu tempat tarikan pelancongan menarik yang popular.

7. Hutan Lipur Air Terjun Temurun

Usah terkejut sekiranya terdapat beberapa pilihan air terjun untuk anda bermandi-manda di Langkawi. Air Terjun Hutan Lipur Temurun adalah merupakan air terjun yang paling tinggi di pulau ini.

Anda boleh singgah lalu berkunjung ke sini untuk merasai sendiri ketenangan tempat yang masih terpelihara alam flora dan fauna sekiranya anda sudah sampai di sini.

Kawasannya memang bersih dan terjaga dengan air sejuk yang menyamankan.

8. Tasik Di Pulau Dayang Bunting

Mandi di pantai sudah, mandi di air terjun pun sudah? Jadi anda mahu pergi ke mana lagi selepas ini? Kami cadangkan kepada anda untuk pergi ke Pulau Dayang Bunting.

Pulau kedua yang terbesar selepas Langkawi adalah merupakan Pulau Dayang Bunting. Ianya mengambil kira-kira 15 minit perjalanan dengan bot dari jeti Kuah, Langkawi atau 17.6 kilometer. Ada kisah lagenda mengenai dayang mengandung (bunting) di pulau ini.

Di sana terdapat satu kawasan mandi-manda yang tidak kurang menariknya.

Tasik yang terletak di tengah-tengah pulau ini dapat memberikan pengalaman mandi-manda yang lebih tenteram serta tenang. Airnya pula sejuk dan jernih.

9. Taman Lagenda

Untuk makluman Taman Lagenda adalah satu taman riadah untuk lepak, beristirehat serta menikmati keindahan landskap taman.

Taman ini terletak berdekatan dengan dataran Lang.

Abadikan kenangan manis anda bersama keluarga di Taman Lagenda ini dengan menangkap gambar di sana sementara menunggu bot di Jeti Kuah.

10. Kereta Kabel Langkawi

Ini merupakan tempat wajib sekiranya pergi ke Langkawi dan naik kereta kabel, kerana itulah kami letak tempat menarik ini di tempat pertama.

Tanpa perlu mengeluarkan peluh, kita dapat melihat pemandangan yang menarik serta dapat melihat keindahan alam semulajadi dari udara.

Kereta Kabel Langkawi ini berada di barat laut Pulau Langkawi iaitu terletak di Gunung Mat Chinchang.

Pada 27 Februari 2005, perkhidmatan kereta kabel ini telah mula beroperasi agar dapat memudahkan pelancong tiba ke puncak gunung setinggi 713 meter.

TEMPAT YANG MENARIK DI LANGKAWI PADA WAKTU MALAM

11. Sunset Dinner Cruise

Di tengah lautan biru ini, anda dapat merasai pengalaman menjamu selera sambil menikmati pemandangan lautan yang indah.

Kecantikan pemandangan matahari terbenam di Selat Melaka boleh untuk anda disaksikan.

Alamat sunset cruise

 • Koordinat: 7P5P + WF Langkawi, Kedah
 • Lokasi: JI. Teluk Baru, 07000 Langkawi, Kedah.
 • No Telefon: 012-221 7190

12. Sky Bridge Langkawi

Walaupun anda sudah banyak kali menaiki kereta kabel di Langkawi, tidak sama dengan pengalaman yang kita dapat ketika mengunjungi waktu senja menimpa.

Semestinya sangat mengasyikkan sekiranya dapat melihat pemandangan matahari terbenam dari puncak gunung.

Disebabkan ianya hanya dibuka sehingga jam 8 malam sahaja, jadi rebutlah peluang ini.

13. Pantai Cenang Tempat Menarik Untuk Kanak-Kanak

Hanya Pantai Cenang sahaja yang sesuai untuk anda kunjungi di malam hari, walaupun di Langkawi terdapat banyak pantai yang indah. Pantai Cenang juga adalah antara tempat yang menarik di Langkawi yang mesti pergi, banyak aktiviti yang boleh dilakukan oleh kanak-kanak.

Pantai ini sangat meriah dengan gelagat pelancong dari dalam dan luar negara.

Alamat Pantai Cenang Langkawi

 • Alamat: Pantai Cenang, 07000 Langkawi, Kedah.
 • Waktu lawatan: Dibuka setiap masa.

Salah satu mercu tanda yang sering dikaitkan dengan Pulau Langkawi adalah Dataran Lang. Tugu Helang ini dibuka siang dan malam.

Anda boleh mengunjungi lokasi ini untuk mengambil gambar.

14. Kompleks Haji Ismail Group

Ini adalah merupakan destinasi membeli-belah yang wajib anda singgah kerana ianya merupakan sebuah lokasi sehenti yang amat dikenali dalam kalangan pelancong.

Terutama sekali sekiranya anda mahu memborong coklat di kompleks ini kerana semuanya dijual dengan harga yang sangat murah disebabkan tiada cukai yang dikenakan.

Selepas pulang nanti, anda boleh jadikan buah tangan untuk keluarga serta rakan-rakan anda.

Alamat HIG

 • Alamat: Pantai Cenang, 07000, Langkawi, Kedah.
 • Waktu Lawatan: Dibuka setiap masa.

15. Pasar Malam Temonyong Pada Hari Khamis

Ianya adalah antara tempat yang menarik di langkawi untuk aktiviti waktu malam yang boleh pertimbangkan.

Pada hari Khamis malam Jumaat dari 6 petang hingga 10 malam, anda dapat mengunjungi Pasar Malam Temonyong. Pelbagai juadah makanan dan minuman tempatan yang enak untuk anda nikmati.

Disana juga jual barang-barang cenderahati pada harga yang berpatutan. Lokasinya juga strategik, iaitu tidak jauh dari Pantai Cenang.

Alamat pasar malam Temonyong

 • Alamat: Kampung Lubok Buaya, 07000 Langkawi, Kedah
 • No Telefon: 012-592 7181

16. Pasar Malam Kedawang Pada Hari Selasa

Banyak sangat pilihan untuk pelancong yang bertandang. Terutamanya bagi mereka yang sukakan street food.

Tempat letak kereta yang sangat terhad adalah masalah utama untuk melawat pasar ini. Jadi, seeloknya datang awal ke Pasar Malam Kedawang ini.

Ianya beroperasi dari 5 petang hingga 10 malam. Jadi, andasangat digalakkan untuk datang selepas Asar. Boleh makan malam sekali di sana.

Alamat pasar malam Kedawang

 • Lokasi : Kampung Chenek Kura, 07000 Langkawi, Kedah.

17. Padang Matsirat Night Market Pada Malam Ahad

Untuk Pengetahuan anda Padang Matsirat Night Market hanya akan dibuka pada Ahad malam sahaja. Ini adalah merupakan kawasan yang bersejarah dan sesuai untuk percutian keluarga. Tempat ini sememangnya bersih serta terjaga. Sepanjang jalan ke sana, pelbagai jenis barangan yang dijual.

Pengunjung sangat disyorkan oleh orang tempatan di sana untuk mencuba makan nasi kandar di pasar malam itu. Menu yang terbaik adalah ayam goreng berempah dan kuah banjir. Terbaik di bandar ini.

Pasar Malam Padang MaT Sirat juga adalah merupakan tempat yang menarik di langkawi yang sesuai untuk kanak-kanak.

Alamat pasar malam Matsirat

 • Lokasi: Kampung Padang Matsirat, 07100 Langkawi, Kedah
 • Dibuka pada hari Ahad dari 6 petang hingga 10 malam.

18. Oriental Village

Terdapat tempat menarik yang terletak di kaki Gunung Mat Cincang adalah Oriental Village.

Pelbagai tarikan pelancong untuk dilawati seperti F1 Simulator, kereta kabel ke puncak gunung, 6D Cinemotion, 3D Art Museum, restoran makanan antarabangsa serta tempat penginapan yang sangat menarik.

Pelancong juga turut disediakan dengan pelbagai aktiviti yang menarik.

19. Tempat Yang Best & Menarik Di Kuah Langkawi

Kuah Langkawi adalah sebuah lokasi yang tidak asing lagi untuk tempat membeli-belah serta shopping yang best dengan sangat terkenal dan menarik di Langkawi.

Orang ramai yang banyak berkunjung ke Langkawi untuk membeli pelbagai barangan seperti kain batik, coklat, pinggan-mangkuk serta lain-lain lagi. sekiranya anda penat berjalan-jalan di Pekan Kuah, anda juga boleh pergi cari kedai makan malam yang sedap di Kuah Langkawi. Banyak pilihan.

Selain daripada itu, anda juga boleh melawati beberapa tempat yang menarik seperti Jeti Pekan Rabu, Dataran Helang, MARDI Langkawi Agro Technology Park.

2 TIPS MENARIK UNTUK BERCUTI DI TEMPAT YANG BEST DI LANGKAWI

 • Sekiranya anda ingin mendapatkan harga tiket flight serta penginapan yang terbaik, anda sangat digalakkan untuk buat tempahan secara online. Kebiasaannya harga agak murah sekiranya dibeli di luar waktu puncak.
 • Bersedialah untuk beratur panjang sekiranya anda teringin untuk menaiki Sky Bridge kerana sangat ramai pelawat yang berkunjung di salah satu tempat menarik di yang cukup popular. Anda boleh cuba menempah hotel yang berdekatan, supaya anda boleh terus ke sana selepas sarapan di hotel.

ITINERARY TEMPAT YANG MENARIK DI LANGKAWI UNTUK HONEYMOON

Itinerary hari pertama

 • Check in di tempat penginapan pilihan di Alia Residence Resort Langkawi.
 • Singgah di Kedai Hafiz Rojak, Langkawi (tempat best dan sedap).
 • Paddy field, Kampung Bawah.
 • Pergi ke Pantai Kok untuk aktiviti santai melihat sunset (matahari terbenam), cantik dan menarik sebelum menjelang waktu malam.

Itinerary hari kedua

 • Mangrove Tour di Geopark Forest Langkawi.
 • Buat aktiviti yang santai jalan-jalan di Pantai Tanjung Rhu Langkawi.
 • Check in di Vivanta Resort, Rebak Island.

Itinerary hari ketiga

 • Anda perlu cuba makanan sedap di tempat makan Nasi Dagang Pak Malau, Langkawi.
 • Jalan-jalan di Pantai Pasir Tengkorak.
 • Singgah sebentar di Teluk Datai Langkawi.
 • Air Terjun Temurun.
 • Check in untuk menginap di Lavigo Resort.
 • Pergi ke Pantai Cenang untuk aktiviti waktu malam.

Itinerary hari keempat

 • Makan Nasi lemak 5A, di Pantai Tengah, antara kedai nasi lemak yang sedap di Langkawi.
 • Naik Cable car atau kereta kabel di Langkawi.
 • Check in hotel di Dash resort.

Itinerary hari kelima

 • Kedai makan yang menarik waktu tengahari di Kak Yan Nasi Campur, langkawi.
 • Membeli belah dan shopping di Haji ismail group.
 • Check in Cassa Kaseh Guesthouse.
 • Naik Sunset Cruise by Wise lee.
 • Pergi lepak di pantai Cenang untuk aktiviti pada waktu malam.

Berdasarkan dari pengalaman kami sendiri bercuti serta melancong di tempat menarik di Langkawi, aktiviti ang wajib anda mesti cuba adalah SUNSET CRUISE.

Harga bagi SUNSET CRUISE Langkawi bergantung kepada saiz, pakej serta jenis bot yang anda naik, purata antara RM69 hingga RM15.

PENGALAMAN MENEMPAH TEMPAT PENGINAPAN DI LANGKAWI

 1. Alia Residence: Tempat menginap ini agak dekat dengan airport serta pantai cenang Langkawi. Tempat penginapan di sana juga agak menarik yang mana sesuai untuk family serta kanak-kanak kerana ada swimming pool serta kolam renang yang besar serta ada akses mudah untuk terus ke Pantai Cenang Langkawi.
 2. Vivanta resort, Rebak Island: Adalah merupakan tempat penginapan yang menarik di langkawi sesuai untuk honeymoon dengan pemandangan cantik dengan deretan kapal layar yacht di dermaga (dock).
 3. Lavigo Resort, Pantai Cenang (RM100/satu malam): Harga penginapan resort yang sangat murah dan berpatutan, Bilik pun luas serta selesa.
 4. Penginapan Hotel di Dash Resort, Pantai Tengah Langkawi: Pengalaman kami sendiri tinggal menginap di tempat penginapan itu, ianya merupakan antara hotel terbaik serta menarik yang ada di Langkawi. Pemandangan yang indah yang anda boleh perolehi, keseronakan, sangat sesuai bagi pasangan suami.
 5. Cassa Kaseh Guesthouse: Tempat penginapan homestay Cassa Kaseh Guesthouse ini bagi kami murah kerana harga untuk semalam hanya RM54 sahaja.

TEMPAT MENARIK DI LANGKAWI YANG MEMBUAT ANDA JATUH HATI

Pulau ini sangat kaya dengan khazanah alam semulajadi yang dapat memukau hati. Tidak hairanlah badan UNESCO PBB yang mengiktiraf ianya sebagai pusat rujukan geopark peringkat Asia pasifik.

Bukan sembarangan tempat-tempat menarik di sana. Makanan yang menarik di langkawi juga banyak pilihan untuk anda cuba.

Yang lagi terbaik, dikatakan bahawa pemandangan matahari terbenam di Langkawi ini adalah antara yang terindah di dunia.

Jadi, anda sendiri boleh buktikannya.

Sebenarnya banyak lagi tempat yang menarik jikalau anda bercuti di Pulau Mahsuri ini yang akan kami sambung pada masa akan datang.

Sekiranya anda ada rancang mahu bercuti di Pulau Langkawi baik waktu siang dan malam, anda boleh SHARE artikel senarai tempat yang menarik ada Langkawi di Facebook dan Whatapps anda.

Leave a Comment

Join Telegram @pakejbantuankerajaan