Rahsia Urus Gmail Yang Cepat Dan Berkesan

Kongsi Artikel Ini

Gmail merupakan salah satu aplikasi emel yang terkenal dengan ciri-ciri yang lengkap dan berkualiti. Gmail dapat membantu untuk komunikasi dan penyampaian maklumat yang baik.

Namun, tanpa pengetahuan tentang pelbagai kemampuan yang tidak begitu jelas, menguruskan semua mesej yang masuk ke peti masuk anda mungkin masih menjadi satu cabaran. Terutamanya ketika emel yang masuk adalah dalam jumlah yang banyak. Pasti akan membuatkan pengguna keliru.Walau bagaimanapun, jika anda menggali sedikit lebih dalam ke dalam Gmail, anda akan menemui lebih banyak alat di dalam Gmail itu sendiri yang dapat membantu anda.

Dalam artikel kali ini, kami ingin memberi tumpuan kepada beberapa tip pengurusan emel yang relatif cepat dan mudah yang boleh anda gunakan untuk mengelakkan dari tenggelam dalam banjir mesej emel.

Tiada yang terlalu kompleks atau memakan masa di sini, hanya tips-tips kecil yang mungkin sebelum ini tidak pernah anda tahu yang boleh membuat perbezaan yang ketara dalam pengurusan emel di Gmail. Jom teruskan membaca !

BACA JUGA ==== TIPS JAGA KOMPUTER

Isi Kandungan

Guna Label Pada Gmail

Ingatlah bahawa apabila Gmail dilancarkan pada tahun 2004, penekanannya pada label. Jadi pastikan anda memanfaatkannya sepenuhnya.

Emel boleh diberikan beberapa label pada masa yang sama, dan anda juga boleh membuat sublabel dengan mengklik pada tiga titik di sebelah label kemudian memilih Tambah sublabel.

gmail

Di laman web, label boleh digunakan dari menu di bahagian atas skrin, atau dengan menyeret mesej ke senarai label di laman web. Ia berguna untuk carian gunakan awalan ‘label’ dalam bar carian di atas dan berguna dalam kombinasi dengan penapis juga, kerana anda boleh menetapkan semua mesej yang memenuhi kriteria tertentu kepada salah satu label anda.

Label sangat memudahkan para pengguna untuk mengkategorikan emel yang masuk. Terutama sekiranya melibatkan perkara-perkara yang perlu diambil perhatian penting.
Pelajari Pintasan/Shortcut Papan Kekunci

Pintasan papan kekunci boleh mempercepatkan segala-galanya yang anda lakukan dalam Gmail, setelah anda mempelajarinya. Anda akan dapat menyiapkan tugasan emel anda tanpa menggunakan tetikus atau menyelami menu.

Anda boleh mengaktifkan pintasan papan kekunci di web melalui ikon gear (kanan atas), kemudian Lihat semua tetapan, Am, dan Pintasan papan kekunci di.

gmail

Beberapa yang lebih membantu yang sering gunakan adalah :

E untuk mengarkibkan emel yang sedang anda baca
R untuk membalas emel, dan A untuk membalas semua.
C untuk menulis emel baru
/(garis miring) untuk menjalankan carian
G diikuti oleh I untuk kembali ke peti masuk anda dari mana-mana bahagian antara muka web


‘Swipe’ Untuk Tentukan Fungsi

‘Swipe’ dan ‘drag’ emel di antara tab adalah sesuatu yang boleh anda lakukan pada ‘interface’ web desktop, tetapi terdapat trik menarik untuk aplikasi mudah alih Android dan juga iOS.

Tahukah anda, sebagai contoh, bahawa apabila anda sedang melihat peti masuk/inbox Gmail anda (atau mana-mana folder dalam aplikasi), anda boleh ‘swipe’ emel untuk mengatur mereka tanpa membukanya?

gmail

Untuk melakukan ini, klik butang menu (kiri atas), kemudian Tetapan/Settings. Anda kemudian perlu pergi ke Tetapan am/General Settings dan ‘Swipe action’ (Android) dan Email Swipe Action (iOS), untuk memilih apa yang dilakukan oleh ‘swipe’ anda.

‘Swipe’ ke kiri dan kanan boleh ditetapkan secara berasingan, dan anda boleh memilih daripada pilihan arkib samada untuk buang, tanda sebagai dibaca atau belum dibaca, pindah, dan snooze.

Pengalaman yang lebih efisien dan produktif

Dalam menguasai alat komunikasi yang penting seperti Gmail, memahami pelbagai trik dan cara penggunaan yang tidak diketahui secara meluas dapat membuka pintu kepada pengalaman yang lebih efisien dan produktif.

Dengan menggunakan trik dan hack ini, anda akan dapat menguasai pengalaman Gmail anda dengan lebih baik dan menjadikannya alat yang lebih berkesan dalam kehidupan digital anda.

Sumber : Popsi.com

Ikuti Telegram Rasmi kami untuk lebih banyak info terkini : t.me/pakejbantuankerajaan

PERINGATAN :
1. PASTIKAN ANDA MENEKAN PAUTAN YANG SAMA SEPERTI DALAM GAMBAR YANG DIKEPILKAN. SEKIRANYA TIDAK, JANGAN KLIK PADA PAUTAN, ANDA AKAN TERDEDAH KEPADA PERBUATAN SCAM OLEH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.
2. PORTAL TRIVIAMY MERUPAKAN SEBUAH PORTAL PERSENDIRIAN DAN TIDAK MEWAKILI MANA-MANA AGENSI KERAJAAN, KAMI HANYA MEMBANTU MENYEBARLUASKAN MAKLUMAT KEPADA MASYARAKAT.

Leave a Comment