BAP 2024 : Tarikh Agihan Dan Kaedah Bayaran Untuk Pelajar Tahun 1

Kongsi Artikel Ini

BAP 2024 : Bantuan Awal Persekolahan (BAP) merupakan inisiatif yang diperkenalkan pada tahun 2012 dengan tujuan utama untuk meringankan beban perbelanjaan persekolahan anak-anak. Dalam Belanjawan 2024, sejumlah RM788.13 juta diperuntukkan khas untuk BAP.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) percaya bahawa BAP 2024 dapat membantu mengurangkan beban perbelanjaan ibu bapa atau penjaga, memastikan anak-anak bersedia menghadapi sesi persekolahan 2024.

Isi Kandungan

Jawatan Kosong SPA9

Kaedah Pembayaran BAP 2024

BAP akan disalurkan oleh KPM secara berperingkat ke Akaun Kumpulan Wang Kerajaan (KWK) sekolah atau Akaun Khas Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) bagi sekolah yang tidak mempunyai Akaun KWK.Pembayaran BAP dapat diterima oleh ibu bapa dengan dua cara: secara tunai atau disalurkan terus ke akaun bank murid.

Tarikh Pembayaran untuk Murid Sedia Ada dan Tahun 1

Jika anak anda adalah murid sedia ada, jangan lepaskan tarikh penting ini. Pembayaran bermula 11 Januari 2024. Bagi mereka yang akan memasuki Tahun 1 pada sesi 2024/2025, pembayaran akan dimulakan pada 10 Mac 2024.
Pastikan anda memantau pengumuman dan arahan daripada pihak sekolah untuk proses pembayaran yang lebih lancar.

BPA 2024

Syarat dan Kelayakan Murid

Pastikan anak anda memenuhi syarat dan kelayakan yang ditetapkan untuk menerima BAP 2024. Syarat-syarat termasuklah menjadi warganegara Malaysia, bersekolah di kategori Tahun 1 hingga Tingkatan 5 atau setaraf dengannya bagi Sesi Persekolahan 2023/2024, dan berada di sekolah yang telah dikenal pasti oleh KPM.


Baca Juga:

Borang Bantuan Awal Persekolahan (BAP) – Panduan untuk Ibu Bapa

Bagi kebanyakan sekolah, tiada permohonan khas diperlukan kerana semua murid layak menerimanya, dan pemberian ini tidak bergantung kepada data pendapatan ibu bapa yang tersedia dalam Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM).

Namun, terdapat sekolah yang akan mengedarkan borang permohonan khas, iaitu Borang Permohonan Bantuan Persekolahan atau dikenali sebagai Borang PB1. Ini adalah langkah yang diambil untuk memastikan bahawa ibu bapa atau penjaga yang mungkin memerlukan bantuan tambahan dapat memohon dengan mudah.Bagi ibu bapa atau penjaga yang menerima Borang PB1, mereka perlu mengemaskini data pendapatan terkini mereka. Ini boleh dilakukan melalui sistem dalam talian sekolah atau dengan mengisi borang yang disediakan. Adalah penting untuk memastikan semua maklumat adalah terkini dan tepat, kerana ini akan membantu sekolah menentukan bantuan yang sewajarnya.

Dalam mengisi borang, ibu bapa atau penjaga perlu memahami bahawa pendapatan kasar bulanan merujuk kepada jumlah pendapatan yang diterima sebelum potongan apa pun. Ini termasuklah gaji hakiki atau pokok serta elaun-elaun tetap. Sebaiknya diingatkan bahawa elaun lebih masa dan elaun tidak tetap tidak dianggap sebagai pendapatan kasar bulanan.

Ibu bapa atau penjaga boleh mendapatkan Borang PB1 (borang permohonan) dan Borang PB2 (pengesahan pendapatan) di pejabat sekolah anak-anak mereka atau memuat turunnya dari laman web sekolah. Proses ini adalah untuk memudahkan ibu bapa yang mungkin tidak dapat mendapatkan borang secara fizikal.

Borang PB1

BPA 2024 SPK BAP BIL. 20 TAHUN 2020 page 0034

Borang PB2

BPA 2024

Catatan Penting

Ibu bapa atau penjaga yang ingin membuat permohonan BAP 2024 harus memastikan mereka memahami sepenuhnya syarat-syarat dan keperluan yang dinyatakan dalam borang. Selain itu, pastikan bahawa semua dokumen sokongan yang diperlukan disertakan bersama dengan borang permohonan.

Dengan pemahaman yang jelas tentang borang BAP 2024, ibu bapa dapat memastikan bahawa mereka memanfaatkan bantuan ini dengan maksimum untuk kebaikan pendidikan anak-anak mereka.

Rujukan : Laman Web KPM

Ikuti Telegram Rasmi kami untuk lebih banyak info terkini : t.me/pakejbantuankerajaan

PERINGATAN :
1. PASTIKAN ANDA MENEKAN PAUTAN YANG SAMA SEPERTI DALAM GAMBAR YANG DIKEPILKAN. SEKIRANYA TIDAK, JANGAN KLIK PADA PAUTAN, ANDA AKAN TERDEDAH KEPADA PERBUATAN SCAM OLEH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.
2. PORTAL TRIVIAMY MERUPAKAN SEBUAH PORTAL PERSENDIRIAN DAN TIDAK MEWAKILI MANA-MANA AGENSI KERAJAAN, KAMI HANYA MEMBANTU MENYEBARLUASKAN MAKLUMAT KEPADA MASYARAKAT.

Leave a Comment