5 Tips ‘Jaga’ Komputer – Kena Buat Setiap Bulan

Kongsi Artikel Ini

Komputer – Sama ada bilik mandi, basikal, kereta, atau taman anda, sedikit penyelenggaraan berkala memberikan perbezaan besar dan perkara ini juga terpakai kepada komputer desktop atau komputer riba anda.

Luangkan beberapa minit setiap minggu atau setiap bulan untuk menjalankan beberapa perkara kecil, dan anda akan mendapatkan komputer yang berfungsi lebih lancar untuk tempoh yang lebih lama sebagai kesannya.

Di artikel kali ini, dikumpulkan tujuh tip penyelenggaraan komputer yang paling penting, dan mereka terpakai kepada kedua-dua Windows dan macOS.

Perkara ini tidak sukar dilakukan dan tidak memakan masa yang lama. Dan jangan risau jika anda belum pernah melakukannya sebelum ini anda boleh mengetahuinya sekarang dan menikmati kesannya nanti. Teruskan membaca.BACA JUGA ==== BAHAYA GUNUNG BERAPI

Isi Kandungan

Perkara Perlu Buat Selenggara Komputer

Padam fail yang tidak diperlukan

komputer

Komputer lebih bahagia dan berjalan lebih lancar apabila terdapat banyak ruang penyimpanan yang tersedia. Jika tidak, mereka perlu bekerja lebih keras dan anda mungkin akan mula melihat mesej ralat apabila ruang penyimpanan hampir habis. Anda perlu mengatasi masalah ini sebelum terlambat.

Bersihkan perkakasan anda

komputer

Sama ada habuk di kipas atau serpihan di papan kekunci, komputer kotor adalah komputer yang tidak cekap, dan boleh bermaksud komponen beroperasi dengan lebih panas dan di bawah lebih banyak tekanan. Anda perlu lakukan perkara ini sekurangnya sebulan sekali. Ambil kain bebas lint dan sedikit air untuk membuang habuk yang ada pada komputer.

Kemas kini perisian anda

komputer

Kemaskini sistem operasi, pelayar web, dan aplikasi anda secara berkala. Dalam kebanyakan kes, anda akan dipaksa untuk melakukan ini, tetapi ia perlu untuk diperiksa semula. Ini bermaksud anda sentiasa akan mempunyai pembaikan bug terkini dan penambalan keselamatan dipasang, serta ciri-ciri terbaru yang ditawarkan Windows atau macOS.

Padam aplikasi yang tidak digunakan

komputer

Mengeluarkan aplikasi yang tidak digunakan boleh memberi ruang penyimpanan yang lebih banyak dan menjaga sistem operasi. Di Windows, pergi ke Apps dan Installed apps untuk memilih aplikasi yang hendak dikeluarkan. Untuk di macOS, buka tab Applications di Finder, kemudian gunakan utiliti penyingkiran yang disertakan dengan aplikasi, atau hanya seret aplikasi ke tempat sampah di dok.

Sandarkan atau ‘backup’ fail anda

komputer

Jika anda hanya menerima satu idea dari artikel ini, pastikan ia adalah ini: Sandarkan fail anda supaya jika sesuatu terjadi kepada komputer anda, data anda tidak hilang. Anda sebenarnya perlu melakukan ini sekurang-kurangnya sekali seminggu, dan pastikan anda mempunyai beberapa sandaran, jika sesuatu berlaku kepada salah satu daripada mereka.


Penjagaan Untuk Kekal Tahan Lama

Penjagaan komputer yang teratur adalah kunci untuk memastikan bahawa peranti anda berfungsi dengan cemerlang dan kekal tahan lama. Dengan meluangkan sedikit masa setiap bulan untuk melakukan beberapa tugas penyelenggaraan yang disebutkan di atas, anda dapat memastikan prestasi yang optimum dan mengelakkan masalah yang tidak diingini di masa depan.

Jadi, jangan lepaskan peluang untuk menjaga komputer anda dengan baik—anda akan berterima kasih kerana melakukannya apabila ia berfungsi dengan baik dan lancar setiap masa.

Sumber : Popsi.com

Ikuti Telegram Rasmi kami untuk lebih banyak info terkini : t.me/pakejbantuankerajaan

PERINGATAN :
1. PASTIKAN ANDA MENEKAN PAUTAN YANG SAMA SEPERTI DALAM GAMBAR YANG DIKEPILKAN. SEKIRANYA TIDAK, JANGAN KLIK PADA PAUTAN, ANDA AKAN TERDEDAH KEPADA PERBUATAN SCAM OLEH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.
2. PORTAL TRIVIAMY MERUPAKAN SEBUAH PORTAL PERSENDIRIAN DAN TIDAK MEWAKILI MANA-MANA AGENSI KERAJAAN, KAMI HANYA MEMBANTU MENYEBARLUASKAN MAKLUMAT KEPADA MASYARAKAT.

Leave a Comment