Senarai Bantuan Kerajaan Pada Bulan Disember 2022 ~ Semak Sekarang!

Kongsi Artikel Ini

Senarai Bantuan Kerajaan Pada Bulan Disember 2022.

Buat makluman anda,oleh kerana kita telah memasuki bulan Disember, terdapat beberapa bantuan yang penting anda mesti ambil perhatian di bulan Disember 2022 ini dan jangan lepaskan peluang untuk memohon.

Kerajaan telah mengeluarkan banyak dana untuk menjayakan bantuan-bantuan ini, agar gologan yang memerlukan dapat dibela. Oleh dengan itu, jagan lepaskan peluang untuk memohon bantuan-bantuan ini.

Terdapat banyak jenis bantuan yang akan disalurkan pada bulan November tahun ini, diantara yang telah menjadi tumpuan utama adalah seperti Bantuan Musim Tengkujuh, Bayaran JKM bulan Disember, Diskaun PTPTN dan banyak lagi.


Di halaman TriviaMy ini, kami akan senaraikan beberapa bantuan penting dan tarik yang anda perlu perhatihan untuk dimanfaatkan.

Baca Juga:

Isi Kandungan

Bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat Disember 2022Untuk pengetahuan anda, Bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat JKM bayaran kewangan untuk bulan Disember akan dibuat seperti jadual yang telah ditetapkan.

Harus diingat bayaran bantuan JKM ini berbeza dengan negeri masing-masing, ini untuk memudahan proses penyaluran bantuan kepada setiap penerima.

Hal ini disebabkan bantuan ini telah dikendalikan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat di masing-masing Daerah/ Jajahan/ Bahagian seluruh Negara.

Untuk bulan November ini, bagi tarikh Bayaran Bantuan JKM akan dikreditkan antara 1 hingga 10 Disember 2022.

Sekiranya terdapat sebarang perubahan tarikh bayaran bantuan kewangan pada bulan Disember ini, pihak JKM akan memaklumkan, oleh itu sila rujuk Laman Facebook Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk info terkini mengenai bantuan ini.

Skim Pembiayaan Kewangan Usahawan Mikro Negeri Pulau Pinang 2022
Untuk seluruh rakyat Malaysia, permohonan bagi Skim Pembiayaan Kewangan Usahawan Mikro Negeri Pahang i-Push akan diteruskan lagi sehingga 14 Disember 2022.

Skim pembiayaan kewangan usahawan mikro negeri Pahang i-Push merupakan Pinjaman Micro Kredit i-Push dimana ianya dapat membantu usahawan kecil yang ingin berjuang untuk meneruskan perniagaan dengan baik dalam suasana keadaan yang telah melanda hari ini.

Tujuan Kerajaan Negeri melaksanakan skim i-Push adalah untuk membantu lebih 2500 usahawan kecil untuk membuat pinjaman dengan kadar jumlah sehingga maksimum RM10,000 setiap seorang dengan moratorium selama setahun hingga 5 tahun bagi tempoh pembiayaan.

Anda boleh membuat permohonan secara online dengan menekan laman portal tersebut Permohonan Online.

Diskaun PTPTNUntuk makluman anda, seperti yang telah diumumkan di pembentangan Bajet 2023, Kerajaan telah bersetuju untuk memberi insentif berupa diskaun bayaran balik pinjaman PTPTN untuk kesemua peminjam.

Ini adalah satu insentif dari Kerajaan untuk meringankan beban para peminjam PTPTN agar dapat memudahan mereka untuk melunaskan hutang yang berbaki di PTPTN.

Kerajaan juga telah bersetuju untuk memberikan diskaun bayaran balik pinjaman PTPTN yang bermula 1 November 2022 hingga 30 April 2022 dengan kadar yang berikut:

  • Pertama : Diskaun 20 peratus atas baki hutang untuk penyelesaian penuh pinjaman.
  • Kedua : Diskaun 15 peratus untuk bayaran sekurang-kurangnya 50 peratus daripada baki hutang dalam sekali bayaran.
  • Ketiga : Diskaun 15 peratus untuk bayaran secara potongan gaji atau debit terus berjadual.

Kepada peminjam PTPTN yang ingin mengesahkan baki mereka boleh rujuk Portal PTPTN di pautan https://www.ptptn.gov.my/PengesahanBakiPenyelesaianHutang/Utama

Bayaran Bantuan Musim Tengkujuh (BMT)
Seramai 232,319 pekebun kecil getah di bawah Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) akan menerima bantuan musim tengkujuh (BMT) tahun ini, yang telah melibatkan peruntukan sebanyak RM191 juta.

Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata pembayaran itu akan dibuat bermula November ini seperti biasa, kerana ianya tidak terkesan dengan tempoh Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang bermula 5 Nov ini.

Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) akan dinaikkan tahun ini sebanyak RM800 akan disalurkan masing-masing RM200 menerusi empat peringkat (bulan)

Untuk semakan, penerima boleh memasukkan nombor kad pengenalan di pautan berikut: https://bmt.risda.gov.my/bmtsemakanstatus/

Bantuan Zakat Selangor PeduliTerdapat berita baik untuk rakyat Selangor khususnya para asnaf yang telah berdaftar di negeri Selangor yang telah terlibat dengan bencana banjir, anda boleh terus membuat permohonan bantuan “LZS Peduli”.

Bantuan ini merupakan inisiatif daripada zakat Selangor secara one-off kepada ketua keluarga terjejas akibat banjir satu permohonan sahaja dibenarkan untuk setiap rumah kediaman.

Permohonan ini dibuka bermula 21 November 2022 sehingga 31 Januari 2023.

Untuk membuat permohonan anda bole pergi ke Portal Khas Bantuan Bencana LZS.

Leave a Comment