PSU 4.0: Program Subsidi Upah Perkeso Bantuan Majikan

Kepada rakyat Malaysia, disini kami akan kongsikan cara untuk memohon dan Tuntut Untuk Pekerja Dalam Pendaftaran Permohonan Bantuan Program Subsidi Upah Perkeso psu 4.0 tahun 2021 RM600 sebulan sebulan di bawah Pakej Pemulih PKS Tambahan yang terbaru (Baca Di Bawah).

Program-program subsidi upah psu diwujudkan agar dapat membantu majikan yang sedang mengalami pengurangan pendapatan sebanyak 50 peratus dengan memberikan bantuan kewangan segera kepada setiap pekerja yang bergaji RM4,000 dan ke bawah akan dapat dikekalkan.

Ianya merupakan perluasan kepada Program Pengekalan Pekerjaan (Employment Retention Program–ERP).

Kerajaan telah pun mengumumkan pada baru-baru ini melalui Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai Pelaksanaan Program Subsidi Upah 3.0 Perkeso disebalik wabak COVID 19 yang sedang menyerang Malaysia dengan pemberian setiap bulan selama 3 bulan antara RM600 sehingga RM1200 sebulan kepada pekerja serta majikan yang perlu membuat tuntutan bagi pihak pekerja.i.

Dengan berbesar hati berikut kami akan kongsikan mengenai syarat kelayakan permohonan psu, cara mohon program subsidi upah perkeso serta kaedah pembayaran akan dilakukan bagi membantu syarikat yang terjejas.

PERMOHONAN PROGRAM SUBSIDI PERKESO PSU 3.0

1. Cara Untuk Memohon Program Subsidi Upah 3.0 Perkeso

Melalui laman web PERKESO, majikan hendaklah mengemukakan permohonan psu bagi pihak pekerja untuk bantuan kewangan.

 • Bantuan program subsidi upah 3.0 perkeso ini akan diterima oleh pekerja.
 • Sila layari laman web rasmi mereka atau e mel ke [email protected] untuk maklumat lanjut anda boleh layari, https://prihatin.perkeso.gov.my psu 4.0
 • Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh membuat semakan terlebih dahulu untuk senarai soalan lazim yang sering ditanya oleh orang ramai berserta jawapannya (BACA SINI FAQ PERKESO).
PERKARA JUMLAH BAYARAN
Jika syarikat majikan anda mempunyai pekerja tidak lebih 75 orang Jika syarikat majikan anda mempunyai pekerja tidak lebih 75 orang untuk menikmati subsidi upah rm1200 perkeso setiap sebulan selama tiga bulan berturut
Jika syarikat majikan anda mempunyai pekerja antara 76 orang pekerja hingga 200 pekerja menerima subsidi upah 2.0 RM800 sebulan dari perkeso
Jika syarikat majikan anda mempunyai pekerja lebih 200 orang yang juga pekerja yang telah berdaftar dengan Perkeso Jika syarikat majikan anda mempunyai pekerja lebih 200 orang untuk mendapat subsidi upah rm600 perkeso setiap sebulan. Tetapi maksimum setiap syarikat hanya diberikan untuk 200 orang

Saiz perusahaan yang telah pun ditetapkan

NOTA: Dalam pada masa yang sama, pekerja yang ada caruman KWSP boleh buat pengeluaran akaun 2 melalui program bayaran kwsp i lestari.

Sekarang ini, portal rasmi agak sesak akibat daripada menerima permohonan program subsidi upah yang amat tinggi pada waktu ini.

2. Syarat Kelayakan Senarai Majikan Yang Lulus

Untuk membuat permohonan Program Subsidi Upah psu melalui perkeso, ini adalah syarat kelayakan majikan dan pekerja:

 1. Penurunan pendapatan sebanyak 50 peratus yang sedang dialami oleh majikan.
 2. Pekerja yang berpendapatan RM4,000 dan ke bawah dan telah berdaftar serta mencarum dengan Sistem Insurans Pekerjaan (SIP).
 3. Selepas daripada pelaksanaan program ini, majikan hendaklahmemastikan pekerja yang mengambil cuti tanpa gaji bagi tempoh 3 bulan tidak dibuang kerja.
 4. Gaji pekerja yang sedia ada tidak dibenarkan untuk dipotong oleh majikan.

3. Senarai Dokumen Yanf Penting

Untuk memohon skim program subsidi upah dari perkeso ini, anda sendiri boleh mengingatkan kepada majikan anda untuk menyediakan beberapa dokumen penting seperti di bawah ini. Bukan untuk siapa, untuk faedah kepada anda juga. Antaranya ialah:

 1. Perlu memberi senarai nama pekerja di syarikat (maksimum yang telah dibenarkan adalah 200 orang pekerja sahaja bagi setiap syarikat).
 2. Sediakan muka hadapan akaun bank majikan anda.
 3. Satu salinan untuk pendaftaran panel bank majikan ataupun nama lain 11 mycoid (Apa itu Mycoid).
 4. Akuan Pengisyitharan PSU50 form.
 5. Salinan pendaftaran SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) atau salinan ROS atau salinan ROB (registeration of Business).
 6. Segala jualan serta pendapatan termasuk penyata kewangan telah pun mendapat pengesahan.

4. Kaedah Pembayaran Bantuan RM600 Untuk Kesemua Pekerja

Kaedah pembayaran bantuan perkeso untuk majikan dan akan diberikan kepada semua pekerja adalah seperti yang berikut:

 • Bayaran untuk program subsidi upah perlu dikreditkan terus ke dalam akaun pekerja dalam tempoh 7 hari selepas menerima bayaran daripada PERKESO.
 • Bagi pekerja yang telah lulus program di bawah insentif subsidi upah dari agensi perkeso malaysia ini, pelaksanaan bayaran adalah melalui majikan.

5. Maklumat Semakan Senarai Majikan Lulus PSU 3.0

Sila membuat semakan psu untuk senarai majikan yang telah lulus program subsidi upah perkeso 4.0 melalui pautan di jadual ini:

PERKARA PAUTANNYA
Semakan status pendaftaran majikan dan pekerja https://psu.perkeso.gov.my/
Semakan psu untuk senarai majikan yang lulus program subsidi upah perkeso bantuan RM600 sebulan https://prihatin.perkeso.gov.my/psu/

6. Senarai Tidak Layak Memohon Wage Subsidy Program WSP

Jika anda telah tersenarai daripada 10 kumpulan yang tersenarai di bawah ini, anda sama sekali tidak layak untuk membuat permohonan psu di bawah program subsidi upah 3.0 perkeso ini. Antaranya ialah:

 • Baik majikan anda atau pun diri anda sendiri tidak pernah sama sekali daftar program eis perkeso.
 • Gaji anda sebagai pekerja telah pun melebihi RM4,000 sebulan.
 • Anda telah pun diberhentikan kerja.
 • Anda tidak bekerja dengan mana-mana majikan, anda bekerja sendiri atau freelancer.
 • Anda merupakan pekerja asing yang berada di Malaysia.

KERAJAAN TELAH MEMBERIKAN AMARAN

Nampaknya terdapat senarai majikan yang sudah mula menyalahgunakan duit program bantuan program subsidi upah dari perkeso ini. Duit bantuan majikan dapat TETAPI:

 1. Gaji kakitangannya kena potong juga.
 2. Dikenakan cuti tanpa gaji kemudiannya kena buang juga.

Jika anda telah nampak, dalam keadaan bisnes sedang merudum sekarang ini secara tiba-tiba majikan anda menukar kereta mewah baru contohnya, berjaga-jaga. Ketahui hak anda. Jangan membiarkan majikan anda mengambil hak anda.

Jika ada bukti yang sahih majikan anda terlibat sama, anda sebagai seorang pekerja boleh mengambil tindakan sebagai hak anda di bawah bantuan program subsidi upah dari perkeso ini, cepat-cepat lapor kepada pejabat PERKESO Malaysia.

BANTUAN SUBSIDI UPAH PERKESO PSU 3.0 (PEMERKASA)

Di bawah program pemerkasa seperti yang telah diumumkan oleh Perdana menteri malaysia baru-baru iaitu pada bulan mac 2021, bantuan perkeso untuk 37 ribu majikan akan diberikan di mana melibatkan 400 ribu pekerja di Malaysia.

 • Pada kali ini, Anda sebagai seorang majikan akan dapat RM600 sahaja (maksimum) setiap bulan selama 3 bulan untuk bulan April, Mei dan Jun.
 • Bantuan Subsidi Upah Perkeso PSU 3.0 ini akan diteruskan yang melibatkan beberapa industri pks dan sme yang terkesan disebalik PKP dan PKPB termasuk gym (gimnasium), urutan serta rawatan spa, pelancongan termasuk hotel, perniagaan borong dan runcit.

BANTUAN SUBSIDI UPAH PERKESO PSU 4.0 (PEMULIH)

Kerajaan malaysia pada kali ini baru sahaja melancarkan Program Subsidi Upah versi yang terbaru dan terkini di bawah pakej Pemulih 2021 iaitu psu 4.0/wsp 4.0. Butirannya seperti yang di bawah:

 1. Bantuan subsidi kerajaan untuk majikan sebanyak RM600 sebulan adalah maksimum untuk semua 200 pekerja bagi setiap syarikat yang menerima gaji tidak lebih RM4000 sebulan.
 2. Bantuan majikan daripada perkeso hanya layak diberikan jika pekerja yang sedia ada dikekalkan.
 3. Jumlah bagi bantuan psu 4.0 kali ini adalah sebanyak RM600 sebulan sahaja untuk setiap pekerja yang kekal.
 4. Maksimum bantuan yang akan diberikan adalah selama 4 bulan.

Jadi kepada syarikat serta majikan yang belum mendaftar sila buat perdaftaran dan permohonan baru program subsidi upah psu 4.0/wsp 4.0.

SEMAKAN PSU 4.0 BAGI PERMOHONAN BARU

PERKARA LINK PAUTAN
Semakan Psu 4.0 application dan permohonan baru dengan perkeso https://psu.perkeso.gov.my

Pastikan anda memasukkan psu kod majikan subsidi upah yang betul bagi mengelakkan kesulitan.

BANTUAN SEBANYAK RM600 UNTUK SEMUA PEKERJA

Diharapkan agar bantuan RM600 untuk semua pekerja yang diberikan oleh kerajaan melalui majikan anda dapat mengelakkan anda mengalami pengurangan gaji dan pendapatan mahupun berhadapan risiko kena berhenti atau dibuang kerja.

P/S: Pakat-pakat untuk kongsikan maklumat penting ini di FACEBOOK dan WHATAPPS ahli keluarga serta kawan-kawan sepejabat anda supaya sama-sama dapat ingatkan majikan masing-masing tentang hak anda untuk program subsidi upah perkeso psu 4.0 disebalik musibah COVID 19 yang melanda Malaysia kali ini.

Leave a Comment

Join Telegram @pakejbantuankerajaan