Maksud Sebenar Geran Tanah – Freehold, Leasehold, Lidi 2024

Kongsi Artikel Ini

Isi Kandungan

Maksud Sebenar Geran Tanah – Freehold, Leasehold, Lidi Maksud Sebenar Geran Tanah - Freehold, Leasehold, Lidi

Maksud Sebenar Geran Tanah – Freehold, Leasehold, LidiDalam dunia hartanah di Malaysia, pemahaman yang jelas mengenai geran tanah merupakan asas yang penting. Namun, kekeliruan sering berlaku apabila istilah-istilah teknikal dan jenis-jenis geran tanah tidak difahami dengan baik oleh pihak-pihak yang terlibat lebih-lebih pembeli yang baru dan ingin membuat pembelian tanah.

Artikel ini bertujuan untuk memberikan pencerahan mengenai jenis-jenis geran tanah yang wujud di Malaysia dan kekeliruan yang sering timbul berkaitan dengan maksud dan penggunaannya. Dengan memahami perbezaan jenis geran yang ada di Malaysia anda akan dapat membuat penilaian lebih tepat mengenai hartanah sebelum membuat pembelian.

Kita akan mengetahui bagaimana setiap jenis geran mempengaruhi hak dan tanggungjawab pemilik tanah, serta implikasi-implikasi legal yang diperuntukkan dalam undang-undang.

Jenis-Jenis Geran

Secara ringkas, geran adalah sebuah dokumen bukti pemilikan secara rasmi yang dikeluarkan kerajaan melalui agensinya. Dalam dokumen ‘geran’ ia mengandungi pelbagai maklumat penting seperti jenis tanah, jenis kediaman yang boleh dibangunkan dan juga syarat lain mengenai status pemilikan. Di bawah ini adalah contoh geran tanah dan maklumat penuh mengenai tanah tersebut : image 2024 05 10 141744346 Terdapat 2 jenis geran tanah atau Hakmilik Tanah:

 1. Hakmilik Tetap (HT)
 2. Hakmilik Sementara (HS)

BACA JUGA ======== Jawatan Kosong APMM : Kelayakan Minima SPM Ambilan Mei 2024

Hakmilik tetap

Hakmilik Tetap Pejabat Pendaftar (SUK) :

 1. Geran Negeri iaitu tanah yang diberi milik selama-lamanya (freehold)
 2. Geran Pajakan Negeri iaitu tanah yang diberi milik untuk satu tempoh tahun tertentu (leasehold)

Hakmilik Tetap Pejabat Tanah Daerah :

 1. Geran Mukim iaitu tanah yang diberi milik selama-lamanya (freehold).
 2. Geran Pajakan Mukim iaitu tanah yang diberi milik untuk satu tempoh tahun tertentu (leasehold).

Geran Pajakan biasanya selama 30 tahun, 60 tahun, 99 tahun dan 999 tahun. Selepas tempoh pajakan tamat, kerajaan negeri boleh mengambil tanah tersebut. Pemilik tanah boleh memohon untuk menyambung pajakan untuk tempoh tertentu dengan bayaran premium tanah semasa. Geran pajakan mempunyai sekatan-sekatan tertentu dan ada juga di tempat-tempat tertentu yang tiada sekatan.

Contoh lain untuk geran tanah freehold adalah jika dokumen hakmilik itu dikeluarkan oleh Pejabat Pendaftar Tanah Negeri maka ianya mengunakan no. hakmilik seperti Geran 310 manakala jika ianya dikeluarkan oleh Pejabat Tanah Daerah maka no. hakmilik adalah seperti Geran Mukim 320.Contoh lain untuk geran tanah leasehold adalah jika dokumen hakmilik itu dikeluarkan oleh Pejabat Pendaftar Tanah Negeri maka ianya mengunakan no. hakmilik seperti Pajakan 310 manakala jika ianya dikeluarkan oleh Pejabat Tanah Daerah maka no. hakmilik adalah seperti Pajakan Mukim 320

image 2024 05 10 143055589

 Hakmilik Sementara

Geran tanah Hakmilik Sementara(HS) tidak boleh :

 1. Tidak boleh dipecah sempadan
 2. Tidak boleh dipecah bahagi
 3. Tidak boleh disatukan tanah
 4. Tidak boleh dipecah bahagian bangunan jika ianya terletak di atas tanah HS

Melainkan tanah telah diukur halus dan pelan berkenaan dengannya telah diluluskan. Geran Hakmilik Sementara ialah untuk membolehkan tanah diberimilik sebelum diukur atau membolehkan hakmilik dikeluarkan sebelum pengukuran tanah apabila berlaku pecah sempadan, pecah bahagia dan penyatuan. Geran Hakmilik Sementara hanya membolehkan tuan punya tanah membuat pindahmilik, gadaian atau pajakan sebelum kerja ukur diselesaikan.

Contoh lain untuk hakmilik sementara adalah seperti HSD 310 dan HSM 320. Hakmilik Sementara Bersamaan dengan Pejabat Pendaftaran akhirnya akan dipegang oleh Geran Negeri atau Geran Pajakan Negeri. Hakmilik Sementara Bersamaan dengan Pejabat Tanah akhirnya akan dipegang oleh Geran Mukim atau Geran Pajakan Mukim.

Jenis-jenis geran tanah menentukan samada tanah itu boleh dibangunkan untuk pembangunan taman perumahan, pecah lot dan sebagainya. Untuk lebih jelas boleh lihat pada carta di bawah. image 2024 05 10 143651069

Jenis Geran Tanah Sabah

Untuk negeri Sabah pula adalah berbeza, geran tanah ada istilah yang tersendiri seperti di bawah :

 1. NT – Native Title
 2. FR – Field Register
 3. TL – Town Lease
 4. CL – Country Lease
 5. PL – Provisional Lease

Negeri Sabah mempunyai istilah dan takrifan sendiri mengenai geran tanah kerana kerajaan Negeri Sabah mentadbir menggunakan Ordinan Tanah Sabah 1930 (SLO). Ordinan berkenaan merupakan perundangan yang diwarisi dari era penjajahan Inggeris, menggariskan prosedur khusus buat anak negeri dan bukan anak negeri untuk memohon atau menuntut tanah.

Native Title(NT) merupakan geran pemilikan tanah yang spesifik dan dipetakan, yang dianugerahkan kepada individu. Ia memberikan pemilik tanah itu hak milik kekal dan boleh mewariskan tanah tersebut. NT mesti didaftarkan dengan daftar NT atau daftar lapangan, seperti dalam Seksyen 67 SLO. NT hanya boleh ditukar milik sesama anak negeri.

Bukan anak negeri tidak dibenarkan membeli tanah geran NT, melainkan kerajaan negeri memberikan kebenaran khusus di bawah Seksyen 17 SLO.  

image 2024 05 10 144632725
Baca sini ordinan tanah sabah

Dan ini pula jenis-jenis pemilikan tanah yang ada di Negeri Sabah Freehold / pegangan kekal

 1. Native Titles (N.T.)
 2. Field Registers (F.R.)

Leasehold / Pegangan pajakan

 1. Town Lease (T.L.)
 2. Country Lease (C.L.)
 3. Provisional Lease (P.L.)

Geran Tanah Lot LIDI

Lot lidi merupakan tanah yang dipecahkan kepada lot kecil dan biasanya akan mempunyai bilangan pemilik yang ramai. Namun, hanya seorang wakil atau dikenali sebagai Pemegang Amanah akan mempunyai nama di dalam geran. Malah, ada urusan pembelian tanah lot lidi ini mempunyai nama pemilik asal lagi sebagai pemilik tanah tersebut di dalam geran.

Pihak penjual biasanya akan menggunakan dokumen Surat Pemegang Amanah yang meletakkan nama pembeli bagi menyakinkan mereka. Namun, dokumen Surat Pemegang Amanah ini tidak melayakkan mana-mana pembeli yang namanya tiada di dalam geran untuk melakukan apa jua urusan dengan tanah lot lidi yang dibeli tersebut. image 2024 05 10 145626555

Risiko Lot Lidi

Sebenarnya istilah Lot Lidi ini tiada dalam Kanun Tanah Negara (KTN). Ini bermakna Lot Lidi ini tidak diiktiraf oleh Pejabat Tanah Galian (PTG) setempat biasanya. Lot Lidi wujud kerana tuan tanah mahukan keuntungan segera dengan cara tuan tanah mengupah juruukur untuk buat pecahan lot diatas tanahnya. Kebiasaannya dia tidak mohon Kebenaran Merancang (DO) kepada PBT.

Bagi pembeli lot lidi ini, anda tidak akan mendapat individu title (geran) pada tanah lot berkenaan. Bermakna nama pembeli berkenaan cuma akan dimasukkan kedalam senarai pemegang amanah didalam geran asal (master title) dan cuma dicatit kan jumlah bahagian spt 1/4, 1/36, 1/2 dsb.

Itu pun jika nasib kita baik, ada yang tulis atas kertas sahaja dan ada cop peguam kononnya. Tanah itu tetap bukan milik pembeli pun ini kerana tanah tersebut masih milik Tuan Tanah walaupun pembeli telah membayar berpuluh ribu kepada tuan tanah.  

Semoga perkongsian ini dapat menambah ilmu mengenai hartanah dan dapat memberi gambaran jelas mengenai jenis-jenis geran yang ada di Malaysia.


Ikuti Telegram Rasmi kami untuk lebih banyak info terkini : t.me/pakejbantuankerajaan PERINGATAN : 1. PASTIKAN ANDA MENEKAN PAUTAN YANG SAMA SEPERTI DALAM GAMBAR YANG DIKEPILKAN. SEKIRANYA TIDAK, JANGAN KLIK PADA PAUTAN, ANDA AKAN TERDEDAH KEPADA PERBUATAN SCAM OLEH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB. 2. PORTAL TRIVIAMY MERUPAKAN SEBUAH PORTAL PERSENDIRIAN DAN TIDAK MEWAKILI MANA-MANA AGENSI KERAJAAN, KAMI HANYA MEMBANTU MENYEBARLUASKAN MAKLUMAT KEPADA MASYARAKAT.

Leave a Comment