Daftar Haji Bersama Keluarga Melalui Thijari Dengan 5 Langkah Mudah. Exclusive !

Kongsi Artikel Ini

Pemakluman : Artikel ini hanya akan memberikan panduan daftar haji untuk pengguna melalui Portal Tabung Haji dan tidak mengumpulkan sebarang data pengguna.

 

Isi Kandungan

Jawatan Kosong SPA9

 

Haji adalah salah satu rukun Islam yang wajib ditunaikan oleh setiap Muslim yang mampu. Bagi mereka yang ingin menunaikan ibadah haji, terdapat beberapa cara untuk mendaftar haji secara online. Teruskan membaca.

Apa yang anda akan dapat daripada artikel ini?Anda akan mengetahui perkara-perkara berikut :

  1. Syarat Daftar Haji
  2. Cara Daftar Haji Bersama Keluarga
  3. Daftar Haji Untuk Kanak-kanak
  4. Saluran Lain Pendaftaran‘Klik Sini’ & join group whatsapp Info Bantuan Kerajaan 2023/ 2024

Syarat Daftar Haji

Bagi mereka yang ingin menunaikan ibadah haji, ada beberapa syarat yang perlu dipenuhi sebelum mendaftar.

1. Anda harus memastikan bahawa anda mempunyai baki minimum sebanyak RM1,300.00 dalam akaun Tabung Haji (TH) anda. Jumlah ini adalah sebagai caj pendaftaran dan juga sebagai simpanan untuk menampung kos perjalanan haji anda.
2. Anda harus memastikan bahawa anda belum pernah menunaikan fardhu haji sebelum ini. Ini kerana haji adalah fardhu yang hanya wajib dilakukan sekali seumur hidup bagi mereka yang mampu.
3. Anda harus membawa dokumen pengenalan diri yang sah seperti MyKad dan Sijil Kelahiran bagi kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah semasa mendaftar di kaunter-kaunter TH. Ini adalah untuk mengesahkan identiti dan umur anda.
4. Anda harus berumur 18 tahun ke atas pada tarikh pendaftaran. Ini adalah kerana haji adalah ibadah yang memerlukan kesedaran dan tanggungjawab penuh dari peserta.

Dengan memenuhi syarat-syarat di atas, anda boleh mendaftar untuk menunaikan ibadah haji melalui TH. TH akan menyediakan kemudahan dan perkhidmatan yang berkualiti untuk membantu anda menjalankan ibadah haji dengan lancar dan selamat.
Baca juga : Inisiatif Pendapatan Rakyat

Cara Daftar Haji Bersama Keluarga Secara Online

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana cara untuk mendaftar Haji secara online tanpa perlu beratur panjang di kaunter TH. Jawapannya ialah dengan menggunakan aplikasi THiJARI yang boleh diakses melalui laman web https://www.thijari.com.my/. Berikut adalah langkah-langkah mudah untuk mendaftar Haji secara online:

– Pertama, anda perlu log masuk ke akaun THiJARI anda dengan menggunakan ID pengguna dan kata laluan yang telah didaftarkan sebelum ini. Jika anda belum mempunyai akaun, anda boleh mendaftar di laman web yang sama.

daftar haji

– Kedua, anda perlu pergi ke menu Perkhidmatan Haji dan klik pada Pendaftaran Haji. Di sini, anda akan melihat senarai pemohon yang telah didaftarkan sebelum ini dan status pendaftaran mereka.
– Ketiga, anda perlu klik pada ikon Tambah Pemohon dan mengisi butiran anda dengan lengkap dan tepat. Pastikan anda memasukkan maklumat seperti nama, nombor kad pengenalan, alamat, nombor telefon, aliran Haji dan sebagainya.

daftar haji

– Keempat, anda perlu membuat pengesahan maklumat yang didaftarkan dengan menekan butang Hantar. Anda akan mendapat notifikasi sekiranya pendaftaran anda berjaya dilakukan.
– Kelima, anda perlu menunggu makluman dari TH mengenai tahun diperuntukkan untuk anda menunaikan Haji. Makluman ini akan dihantar melalui surat atau emel kepada anda.

Dengan menggunakan aplikasi THiJARI, anda boleh mendaftar Haji secara online dengan mudah dan cepat. Selain itu, anda juga boleh menguruskan urusan-urusan lain berkaitan Haji seperti pembayaran, penempahan tiket, pemeriksaan kesihatan dan sebagainya. Semoga artikel ini bermanfaat untuk anda yang ingin mendaftar Haji secara online.


Daftar Haji Untuk Anak-Anak

Bagi mereka yang ingin mendaftar haji untuk anak-anak, anda perlu mempunyai akaun THiJARI dahulu. Langkahnya adalah seperti berikut:

1. Anda perlu mempunyai akaun THiJARI, anda boleh membuat akaun THiJARI dengan mengunjungi laman web https://www.thijari.com.my/.

2. Setelah anda mempunyai akaun THiJARI, anda boleh mendaftar haji untuk anak-anak anda dengan menggunakan menu Pembukaan Akaun Kanak-kanak.

3. Anda perlu mengisi semua maklumat yang diperlukan mengenai anak-anak anda, seperti nama, tarikh lahir, jantina, dan sebagainya. Pastikan anda menyemak semula maklumat yang anda masukkan sebelum menghantar permohonan.

4. Selepas anda menghantar permohonan, anda perlu mengaktifkan akaun anak di kaunter Tabung Haji dalam tempoh 30 hari. Anda perlu membawa dokumen-dokumen berikut untuk pengesahan:
– Salinan dan asal surat beranak anak
– Salinan dan asal kad pengenalan ibu atau ayah
– Wang tunai sebanyak RM1300.00 untuk bayaran pendaftaran haji

Dengan itu, anda telah berjaya mendaftar haji untuk anak-anak anda !

Saluran Lain Pendaftaran Haji

Bagi mereka yang ingin mendaftar haji, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan selain daripada secara online. Anda boleh mengunjungi kaunter TH atau kaunter mudah alih TH yang berdekatan dengan anda untuk mengisi borang permohonan. Anda juga boleh memanfaatkan perkhidmatan bank atau rakan strategik TH yang menyediakan kemudahan pendaftaran haji. Selain itu, anda juga boleh menghubungi Tabung Haji Contact Centre (THCC) di talian 03- 6207 1919 untuk mendapatkan bantuan dan maklumat lanjut mengenai pendaftaran haji.Dengan mendaftar haji secara online, anda dapat menjimatkan masa dan tenaga. Anda juga dapat memantau status pendaftaran anda melalui akaun THiJARI anda. Semoga artikel ini bermanfaat dan semoga anda dapat menunaikan ibadah haji dengan lancar dan selamat.

Adakah artikel ini memberikan manfaat kepada anda?Sekiranya anda ingin mendapatkan lebih banyak informasi bermanfaat dikongsikan kepada anda, sila tinggalkan emel anda disini. Kami akan sentiasa mengemaskini kepada anda dengan informasi yang terkini.

Sumber : Tabung Haji, Sirap Limau

Ikuti Telegram Rasmi kami untuk lebih banyak info terkini : t.me/pakejbantuankerajaan

PERINGATAN :
1. PASTIKAN ANDA MENEKAN PAUTAN YANG SAMA SEPERTI DALAM GAMBAR YANG DIKEPILKAN. SEKIRANYA TIDAK, JANGAN KLIK PADA PAUTAN, ANDA AKAN TERDEDAH KEPADA PERBUATAN SCAM OLEH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.
2. PORTAL TRIVIAMY MERUPAKAN SEBUAH PORTAL PERSENDIRIAN DAN TIDAK MEWAKILI MANA-MANA AGENSI KERAJAAN, KAMI HANYA MEMBANTU MENYEBARLUASKAN MAKLUMAT KEPADA MASYARAKAT.

Leave a Comment