Medical Card Terbaik: Cara Pilih Medical Card Terbaik di Malaysia

Kongsi Artikel Ini

Terdapat 10 cara untuk memilih Medical Card Terbaik di tahun 2021 dan kad insuran kesihatan yang Murah samada untuk bayi dalam kandungan, warga emas, anak, guru, oku, penyakit sedia ada, keluarga ibu bapa, cover bersalin, klinik,

Pada Kali ini kami akan kongsikan satu cara untuk memilih kad perubatan (medical card) yang tepat dan terbaik untuk anda serta seluruh keluarga anda. Terdapat sepuluh kriteria secara dasarnya yang dapat memastikan anda menganalisis pilihan sepuluh kriteria kad medikal untuk anda sekeluarga.

Kad perubatan/medical card yang terbaik di Malaysia tidak akan menghadkan bil jika masih dalam satu tahun sementara masih dalam enam angka.

Kad perubatan yang terbaik secara keseluruhan bukan sahaja boleh digunakan pada satu masa sahaja. Lebih-lebih lagi, ianya bukan sahaja boleh didapati dengan kos yang mahal, namun dapat memberi faedah serta manfaat jauh daripada jangkaan.

Sebelum ingin memilih mana-mana kad perubatan, anda digalakkan agar membaca artikel ini sehingga habis untuk memastikan anda memahami apa yang perlu diketahui dan cara memilih kad perubatan yang terbaik.

Isi Kandungan

CARA MEMILIH MEDICAL CARD TERBAIK DI MALAYSIA 2021

1. Tiada Had Kad Insuran Kesihatan

Contohnya jika anda telah dikenakan had misalnya hanya dua ratus ribu dalam setahun, seperti yang kita telah maklum bahawa jumlah itu kecil sahaja dalam mata wang semasa.

Anda pasti memahukan insurans/kad perubatan yang akan dapat melindungi kos rawatan hospital serta operasi pembedahan dengan kos hampir 1 juta setahun ataupun mungkin lebih, pada dasarnya adalah perkara biasa jika tujuh nombor digit, kerana produk ini sedang ditawarkan oleh syarikat insurans di Malaysia bertujuan apabila terdapat peningkatan dalam kos rawatan hospital.

2. Tiada Had Rawatan di Hospital Tertentu Sahaja

Anda boleh pergi ke mana-mana hospital bagi mendapatkan rawatan, seperti yang anda telah ketahui, kebiasaannya rawatan untuk penyakit yang tertentu adalah di hospital yang mempunyai peralatan dan teknologi yang memenuhi syarat untuk penyakit tertentu.

Jadi pilihlah insurans kad perubatan yang membenarkan bagi mendapatkan rawatan di mana-mana jua hospital.

Sebagai contoh: Jika anda diberitahu oleh doktor agar mengikuti prosedur perubatan dengan meliputi prosedur rawatan kedua-dua kos perubatan dan juga hospital.

Jadi, perlindungan bagi kos hospital dan dadah (ubat) hendaklah disediakan oleh kad perubatan anda. Kerana kos ubat sahaja yang diliputi oleh sesetengah kad perubatan tetapi tidak meliputi kos prosedur rawatan di mana hospital tertentu boleh merawat anda.

Kad perubatan yang mengabaikan arahan doktor dan memberitahu anda agar pergi ke hospital yang tertentu hanya meliputi kos perubatan tetapi nasihat pakar anda tidak diikuti pastinya akan anda elakkan.

3. Tiada Masalah Sambung Insuran Kesihatan Jika Ada Penyakit Yang Serius

Memilih Perubatan

Jika perbelanjaan perubatan anda tidak mahu ditanggung oleh insurans kad perubatan anda, sudah pastinya anda akan berasa sangat kecewa.

Kad perubatan yang terbaik anda adalah kos anda dengan perkhidmatan yang sama dengan ketentuan yang berlaku selepas anda terdedah dan disahkan penyakit ini dengan proses perawatan yang panjang masih ditanggung oleh insurans anda.

Pendek kata, kad perubatan yang terbaik adalah yang tidak memberi beban kepada anda atau pengecualian selepas anda mempunyai penyakit serius atau berpanjangan untuk sebarang rawatan.

4. Tidak Masalah Menaik Taraf Dalam Perkhidmatan Perubatan

Contohnya, anda mahu memindahkan bilik di satu hospital dengan kelas yang berbeza.

Situasi yang boleh diberikan ialah yuran bilik anda sekarang adalah RM300 dan anda mahu berpindah bilik lain pada RM400 kerana bilik pada yuran RM300 tidak tersedia.

Dalam maksud lain, kad perubatan yang terbaik dapat menampung kos ini.

Kadang-kadang akan berlaku kos tambahan yang dikenakan kepada anda tanpa pengetahuan jika anda mahu memindahkan bilik dan tidak mengetahui dan peka akan prosedurnya.

Daripada contoh yang telah diberikan, anda masih lagi akan membayar RM100 jika anda memindahkan bilik dan kos tidak akan diliputi oleh Kad Perubatan anda, pilih perubatan yang akan menanggung kos jika terdapat anda hendaklah meminta menaik taraf perkhidmatan di hospital.

5. Tiada Peruntukan Persatuan Yang Mesti Dibayar Daripada Jumlah Rawatan

Kad insurans kesihatan yang terbaik ialah anda tidak perlu membayar kontrak polisi insurans kesihatan yang memerlukan, anda hendaklah terus membayar sebahagian daripada jumlah kos (dalam peratusan) jika anda telah memilih hospital anda sendiri walapun bilik anda tidak dinaik taraf.

6. Perkhidmatan Di Tempat Lain Selain Malaysia

Tiada had untuk di mana-mana pun anda berada dan mencari rawatan adalah merupakan satu kad perubatan yang baik.

Contoh kes seperti ini, anda mempunyai penyakit yang sukar untuk disembuhkan di negara yang anda menetap sekarang dan memerlukan anda untuk ke Singapura kerana terdapat peralatan dan doktor yang berkelayakan di sana.

Jadi, apabila anda pergi ke Singapura untuk menjalani rawatan, insurans masih lagi akan membiayai perbelanjaan perubatan anda.

Ianya juga membolehkan ubat-ubatan di Singapura untuk anda dapatkan tanpa rujukan daripada pakar di negara tempat tinggal anda dengan sebab dan syarat yang betul dan munasabah.

Insurans perubatan yang terbaik pasti akan memberikan kelonggaran kepada anda.

7. Premium Insuran Tidak Bertambah Setiap Beberapa tahun

Apabila anda sudah berumur 20 tahun dan premium perlu dibayar sebanyak RM100, insurans perubatan yang baik akan kekal dengan syarat yang awal apabila pertama kali anda membeli perkhidmatan insurans itu, premium akan tetap dibayar pada bayaran yang sama walaupun dalam tempoh lima tahun yang akan datang.

8. Tidak Kerap Menukar Senarai Hospital

Untuk mengawal syarikat insurans dan pelanggan hndaklah memerlukan kerjasama antara syarikat insurans dan hospital.

Anda akan mudah untuk membayar tanpa tunai apabila sebuah hospital berada dalam senarai Kad Perubatan.

Sementara itu, anda akan dapat membiayai sendiri proses pembayaran melalui proses penggantian dan kemudian anda melakukan tuntutan sekiranya hospital di mana anda mendapatkan rawatan tidak terdapat dalam senarai Kad Perubatan anda.

9. Premium Kos Yang Murah Serta Berpatutan Yang Sesuai Dengan Umur Anda

Anda mestilah memastikan diri tidak terbeban agar dapat menanggung kos yang berlebihan untuk membayar premium. Nasihat yang terbaik adalah dengan melakukan perbandingan bagi setiap syarikat insurans yang ada iaitu yang lebih sesuai dan berpatutan dengan usia serta kewangan anda.

SUMBER: https://www.imoney.my/medical-insurance

10. Tips Untuk Memilih Medical Card Yang Mudah Untuk Proses Tuntutan

Selaras dengan permulaan perjanjian anda dengan syarikat insurans di mana anda melakukan tugas untuk membayar premium insurans lalu mererangkan secara terperinci berkaitan kebarangkalian untuk anda menghidap atau mempunyai penyakit pada masa hadapan dan sedikit masalah kesihatan.

Tuntutan hak premium yang anda telah bayar dipermudahkan dan selaras dengan perjanjian itu, prosesnya tidak terlaku lama dan mudah sahaja adalah antara ciri insurans yang baik.

Bagi menjamin kebahagiaan anda pada masa yang akan datang, itu adalah perkongsian cara untuk memilih Kad Insurans Perubatan di mana sahaja serta di Malaysia.

Kami berharap anda tidak aka mengalami sebarang kesulitan apabila memilih kad perubatan terbaik di Malaysia selepas penjelasan telah dinyatakan seperti yang di atas.

Namun dengan itu, supaya tidak ada yang tersalah memilih kemudian hari, sila pastikan anda mempunyai pemahaman yang jelas berkenaan isu ini.

Lebih-lebih lagi, harga yang telah ditawarkan tidak sepadan atau setimpal dengan hasil dan faedah yang telah disediakan daripada kad perubatan.

SENARAI MEDICAL CARD TERBAIK DI MALAYSIA

Terdapat banyak senarai pilihan kad insuran kesihatan dan medical card terbaik di Malaysia termasuklah Prudential Pruhealth, Aia Health, Axa Affin, Prubsn, Allianz, insurans perubatan Manulife Manuhealth, Zurich, Takaful Ikhlas, medikal kad Maybank, MSIG, Kurnia, Hong Leong Assurance, Tokio Marine, Pacific Insurance, Great Eastern Medical Card

INSURAN TERBAIK UNTUK KANAK-KANAK

Berdasar dalam pengalaman kami sendiri insuran yang terbaik untuk kanak-kanak adalah AIA, ini adalah berdasar pengalaman kami sendiri.

Walaubagaimanapun, produk yang terbaik akan menjadi lebih bagus apabila dikendalikan oleh agen insurans yang berdedikasi dan berpengalaman.

INSURAN TERBAIK UNTUK AHLI KELUARGA

Insuran yang terbaik untuk keluarga pula, kami telah meletakkan Great Eastern dan AIA adalah yang terbaik dan berbaloi-baloi untuk anda langgan, harga masih lagi murah dan sangat berpatutan.

Dalam banyak pilihan yang ada sekarang ini, mana satu medical card terbaik yang jadi pilihan anda sekarang?

Leave a Comment