KWSP : Pengeluaran Khas Akaun 2 Untuk Tujuan Peribadi Kini Dibenarkan

Kongsi Artikel Ini

telegram%2Bimage

Memang tidak dinafikan ramai yang mengeluh begitu sukar dan begitu lama duit masing-masing tersimpan dalam kantung dengan caruman yang dilakukan melalui I-akaun KWSP online

Tetapi tahukah ada banyak jenis pengeluaran yang boleh anda lakukan selagi mana mengikut syarat yang telah ditetapkan oleh pihak KWSP.Sebenarnya anda dibenarkan untuk melakukan Pengeluaran Khas Akaun 2 KWSP untuk tujuan peribadi anda sendiri dan tujuan untuk membina atau ubah suai rumah, untuk peribadi, pendidikan dan lain-lain.

JOIN TELEGRAM: t.me/pakejbantuankerajaan

Isi Kandungan

Pengeluaran Khas Akaun 2 KWSP Untuk Tujuan Peribadi
Berikut anda boleh semak butiran termasuk jenis pengeluaran, borang permohonan, cara memohon duit pengeluaran Akaun 2 KWSP untuk peribadi 2022

1) Pembayaran Ibadah Haji

Pengeluaran Khas Akaun Haji


Untuk mengurangkan bebanan anda menunaikan haji, duit daripada akaun anda boleh dikeluarkan dengan membuat permohonan pengeluaran KWSP i-Akaun untuk perbelanjaan haji dan tujuan daftar haji dengan Lembaga Tabung Haji.

2) Pembayaran Rawatan PerubatanPengeluaran Khas Akaun 2 Perubatan

Jika anda menghadapi masalah melibatkan masalah kesihatan dan 36 penyakit kritikal, anda boleh melakukan pengeluaran pada akaun 2 bagi menampung kos perubatan dan pembelian alat kesihatan.

 3) Pengeluaran Untuk Pembelian Rumah


Pengeluaran Khas Akaun 2 RumahPihak KWSP memberi kemudahan untuk membantu ahlinya memiliki rumah pertama sendiri sama ada melalui pembinaan rumah sendiri, membeli rumah subsale, rumah lelong, atau beli melalui Permohonan Rumah Mesra Rakyat 2022.

4) Pengeluaran Untuk Pendidikan

Pengeluaran Khas Akaun 2 Pendidikan
Bagi yang ingin menyambung pengajian ke peringkat pengajian tinggi perlu membayar yuran yang mahal untuk menikmati kemudahan Universiti.

KWSP memberikan pilihan dan kemudahan pengeluaran EPF untuk anda menampung pengajian anak anda jika kemudahan Pinjaman PTPTN tidak mencukupi.

Maklumat Lanjut Pengeluaran Khas Akaun 2 KWSP


Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut anda boleh layari laman web rasmi KWSP di https://www.kwsp.gov.my

Layari www.triviamy.com untuk dapatkan Info Bantuan Kerajaan & Kerjaya sepanjang tahun 2022.

Leave a Comment