Jawatan Kosong Jabatan Pengairan & Saliran : Gaji Bermula RM2,529 Ambilan Mei 2024

Kongsi Artikel Ini

Isi Kandungan

Jawatan Kosong Jabatan Pengairan & Saliran : Gaji Bermula RM2,529 Ambilan Mei 2024

Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Pengairan & Saliran Malaysia kini dibuka bagi ambilan bulan Mei 2024. Kini mereka menawarkan kekosongan jawatan. Daftar segera, peluang adalah terhad. Panduan permohonan disertakan dibawah, teruskan membaca.

Jabatan Pengairan & Saliran Malaysia adalah sebuah jabatan yang bertanggungjawab terhadap semua isu air di negara Malaysia.

Sebelum pembentukan Jabatan parit dan Tali Air (JPT) pada tahun 1932, semua kerja yang berkaitan dengan parit dan tali air menjadi tanggungjawab Jabatan Kerja Raya Malaysia. Ekoran kemerosotan industri timah dan getah pada lewat tahun 1920-an dan keadaan beras yang menjadi semakin runcing di negara ini, Pesuruhjaya Tinggi British pada waktu itu melantik Jawatankuasa Penanaman Padi pada tahun 1930 untuk menentukan “langkah terbaik yang perlu diambil bagi menggalakkan penanaman padi di Tanah Melayu”.

Berikutan pembentukan Malaysia pada tahun 1963, Jabatan Parit dan Tali Air Negeri tambahan telah ditubuhkan di Sabah dan Sarawak dan ini menambah bilangan Jabatan-jabatan Negeri kepada tiga belas dengan Ibu Pejabat Persekutuan dipertanggungjawabkan dengan hal ehwal parit dan tali air keseluruhan negara ini. Peningkatan yang besar dalam pembangunan selepas tahun 1957 dibayangkan dengan kawasan yang disediakan dengan kemudahan pengairan yang meningkat daripada 205,000 hektar (3,000 hektar dengan kemudahan penanaman dua kali setahun) kepada 332,000 hektar (249,000 hektar dengan kemudahan penanaman dua kali setahun) menjelang akhir tahun 1981. Kawasan yang disediakan dengan kemudahan saliran, juga telah bertambah daripada 142,000 hektar kepada 476,000 hektar dalam tempoh yang sama.

Kawasan yang disediakan dengan kemudahan saliran, juga telah bertambah daripada 142,000 hektar kepada 476,000 hektar dalam tempoh yang sama. Berikutan kejadian ini, tebatan banjir telah dijadikan tanggungjawab tambahan Jabatan daripada tahun 1972 dan seterusnya.

Sejak tahun 1986, kejuruteraan pinggir laut telah menjadi satu lagi fungsi tambahan JPS.

Fungsi Utama JPS :

 1. Pengurusan Banjir
 2. Pengurusan Pengairan dan Saliran Pertanian
 3. Pengurusan Lembangan Sungai
 4. Pengurusan Zon Pantai
 5. Pengurusan Sumber Air dan Hidrologi
 6. Pengurusan Air Larian Hujan
Jawatan Kosong Jabatan Pengairan & Saliran : Gaji Bermula RM2,529 Ambilan Mei 2024
Ibu Pejabata Jabatan Pengaliran & SaliranMAKLUMAT JAWATAN KOSONG JPS

Nama Majikan : JABATAN PENGALIRAN & SALIRAN MALAYSIA(JPS)

Jawatan Yang Ditawarkan : 1. JURUTERA MEKANIKAL GRED J41

Lokasi : RUJUK IKLAN DI BAWAH

Tarikh  Tutup Permohonan : 13 Mei 2024TRENDING 🔥  :

KELAYAKAN

Sekiranya anda, berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah dipelawa untuk memohon mengisi jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di iklan penuh jawatan)

Selain itu, calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Baik dalam pengurusan masa
 • Komunikasi yang baik
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Luas pengetahuan am
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk iklan penuh jawatan di bawah)CARA MOHON JAWATAN KOSONG JPS

Berikut adalah cara untuk memohon jawatan kosong JABATAN PENGALIRAN & SALIRAN MOHON DI SINI

Jawatan Kosong Jabatan Pengairan & Saliran : Gaji Bermula RM2,529 Ambilan Mei 2024
Jawatan Kosong Jabatan Pengairan & Saliran : Gaji Bermula RM2,529 Ambilan Mei 2024TIPS TAMBAHAN UNTUK MENDAPAT JAWATAN KOSONG JPS

 1. Kenali Keperluan Jawatan: Sebelum membuat permohonan, pastikan anda memahami sepenuhnya keperluan dan tanggungjawab jawatan. Baca dengan teliti syarat-syarat jawatan dan pastikan CV dan surat permohonan anda menonjolkan kelayakan dan pengalaman yang berkaitan.
 2. Tekankan Kebolehan Berkomunikasi: Bekerja dalam kumpulan memerlukan kemahiran komunikasi yang baik. Seorang pekerja yang baik harus dapat menyampaikan idea dengan jelas, menarik, dan efektif sesama rakan kerja.
 3. Pengurusan Masa Yang Baik : Tonjolkan penguasaan diri tentang kemampuan mengurus masa dengan baik, agar anda dapat menyelesaikan tugas dengan lebih cepat dan efisien, serta menghasilkan kerja yang berkualiti tinggi.

Ikuti Telegram Rasmi kami untuk lebih banyak info terkini : t.me/pakejbantuankerajaan

PERINGATAN :
1. PASTIKAN ANDA MENEKAN PAUTAN YANG SAMA SEPERTI DALAM GAMBAR YANG DIKEPILKAN. SEKIRANYA TIDAK, JANGAN KLIK PADA PAUTAN, ANDA AKAN TERDEDAH KEPADA PERBUATAN SCAM OLEH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.
2. PORTAL TRIVIAMY MERUPAKAN SEBUAH PORTAL PERSENDIRIAN DAN TIDAK MEWAKILI MANA-MANA AGENSI KERAJAAN, KAMI HANYA MEMBANTU MENYEBARLUASKAN MAKLUMAT KEPADA MASYARAKAT.

Leave a Comment