Jawatan Kosong JAIS : Kelayakan Minima SPM Ambilan Mei 2024

Kongsi Artikel Ini

Isi Kandungan

Jawatan Kosong JAIS : Kelayakan Minima SPM Ambilan Mei 2024

Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Agama Islam Selangor kini dibuka bagi ambilan bulan Mei 2024. Kini mereka menawarkan kekosongan jawatan. Daftar segera, peluang adalah terhad. Panduan permohonan disertakan dibawah, teruskan membaca.

Sejarah Penubuhan JAIS bertitik tolak daripada keperihatinan Almarhum Sultan Hisamuddin Alam Shah Alhaj terhadap nasib rakyat dalam zaman pemerintahan Jepun dan penularan fahaman komunis yang boleh menjejaskan nilai akhlak serta kepercayaan orang Melayu pada masa itu.

Baginda menitahkan kepada kerajaan negeri Selangor supaya Jabatan Hal Ehwal Agama Islam diwujudkan. Pada 1 Oktober 1945, Jabatan Hal Ehwal Islam ditubuhkan, di mana YM Raja Haji Nong bin Raja Hussin telah dilantik menjadi setiausaha institusi ini.

Pejabat sementara pentadbiran ini telah ditempatkan di pejabat Sultan yang terletak berhampiran dengan Istana Kota Klang setelah mendapat restu dan keizinan Baginda. Pembiayaan pengurusan adalah bersumberkan daripada peruntukan diraja.

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) merupakan sebuah jabatan penting dalam pentadbiran agama Islam di negeri Selangor, Malaysia. Berikut adalah sepuluh fakta mengenai JAIS:

1. JAIS bertanggungjawab untuk menguruskan hal ehwal Islam di negeri Selangor, termasuk pengurusan masjid, pendidikan Islam, dan hal ehwal syariah.
2. Jabatan ini juga memainkan peranan dalam pengeluaran sijil halal, yang menandakan produk makanan atau minuman mematuhi hukum Islam.
3. JAIS diberi kuasa untuk mengawal selia urusan perkahwinan dan perceraian bagi umat Islam di Selangor.
4. Jabatan ini juga terlibat dalam program dakwah dan pembangunan masyarakat Islam di negeri tersebut.

image 2024 05 02 173714294

5. Salah satu inisiatif penting JAIS adalah penganjuran kursus pra-perkahwinan yang wajib dihadiri oleh pasangan yang beragama islam sebelum mereka melansungkan perkahwinan.
6. JAIS juga mempunyai tanggungjawab untuk memantau dan memastikan ajaran Islam yang disampaikan adalah selaras dengan ajaran yang sah dan tidak menyimpang.
7. Jabatan ini bekerjasama dengan pihak lain untuk membanteras penyebaran ajaran sesat dan memastikan keselamatan aqidah umat Islam terjaga.
8. JAIS diketuai oleh seorang direktur yang dilantik oleh Sultan Selangor, yang merupakan ketua agama Islam di negeri tersebut.
9. Jabatan ini juga memainkan peranan dalam penyelesaian konflik dan isu-isu yang berkaitan dengan hukum syariah.
10. JAIS sentiasa berusaha untuk meningkatkan kesedaran dan pemahaman masyarakat tentang Islam melalui pelbagai program dan inisiatif pendidikan.MAKLUMAT JAWATAN KOSONG JAIS

Nama Majikan : JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR

Jawatan Yang Ditawarkan : 1. PERSONEL MYSTEP

Lokasi : RUJUK IKLAN DI BAWAH

Tarikh  Tutup Permohonan : 04 Mei 2024TRENDING 🔥  :

KELAYAKAN

Sekiranya anda, berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah dipelawa untuk memohon mengisi jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di iklan penuh jawatan)

Selain itu, calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
  • Baik dalam pengurusan masa
  • Komunikasi yang baik
  • Berminat bina kerjaya bersama majikan
  • Luas pengetahuan am
  • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk iklan penuh jawatan di bawah)CARA MOHON JAWATAN KOSONG TLDM

Berikut adalah cara untuk memohon jawatan kosong JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR MOHON DI SINI

Jawatan Kosong JAIS : Kelayakan Minima SPM Ambilan Mei 2024
Jawatan Kosong JAIS : Kelayakan Minima SPM Ambilan Mei 2024TIPS TAMBAHAN UNTUK MENDAPAT JAWATAN KOSONG TLDM

  1. Kenali Keperluan Jawatan: Sebelum membuat permohonan, pastikan anda memahami sepenuhnya keperluan dan tanggungjawab jawatan. Baca dengan teliti syarat-syarat jawatan dan pastikan CV dan surat permohonan anda menonjolkan kelayakan dan pengalaman yang berkaitan.
  2. Tekankan Kebolehan Berkomunikasi: Bekerja dalam kumpulan memerlukan kemahiran komunikasi yang baik. Seorang pekerja yang baik harus dapat menyampaikan idea dengan jelas, menarik, dan efektif sesama rakan kerja.
  3. Pengurusan Masa Yang Baik : Tonjolkan penguasaan diri tentang kemampuan mengurus masa dengan baik, agar anda dapat menyelesaikan tugas dengan lebih cepat dan efisien, serta menghasilkan kerja yang berkualiti tinggi.

Ikuti Telegram Rasmi kami untuk lebih banyak info terkini : t.me/pakejbantuankerajaan

PERINGATAN :
1. PASTIKAN ANDA MENEKAN PAUTAN YANG SAMA SEPERTI DALAM GAMBAR YANG DIKEPILKAN. SEKIRANYA TIDAK, JANGAN KLIK PADA PAUTAN, ANDA AKAN TERDEDAH KEPADA PERBUATAN SCAM OLEH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.
2. PORTAL TRIVIAMY MERUPAKAN SEBUAH PORTAL PERSENDIRIAN DAN TIDAK MEWAKILI MANA-MANA AGENSI KERAJAAN, KAMI HANYA MEMBANTU MENYEBARLUASKAN MAKLUMAT KEPADA MASYARAKAT.

Leave a Comment