Jawatan Kosong Jabatan Bomba Kelayakan Minima PMR & SPM: Ambilan April 2024

Kongsi Artikel Ini

Isi Kandungan

Jawatan Kosong Jabatan Bomba Kelayakan Minima PMR & SPM: Ambilan April 2024

Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia kini dibuka bagi ambilan bulan April 2024. Kini mereka menawarkan kekosongan jawatan. Daftar segera, peluang adalah terhad. Panduan permohonan disertakan dibawah, teruskan membaca.

Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia adalah sebuah jabatan yang ditubuhkan bagi memberi khidmat kepada masyarat untuk pencegahan kebakaran, menguatkuasakan undang-undang selari dengan peruntukan yang diberikan.

Menurut seksyen 5(1) & (2) di dalam akta Perkhidmatan Bomba 1988(Akta 341), Jabatan Bomba mempunyai fungsi-fungsi seperti berikut :

 1. Memadam, menentang, mencegah dan mengawal kebakaran.
 2. Melindungi nyawa dan harta sekiranya berlaku kebakaran.
 3. Menentukan adanya jalan keluar kebakaran, penyelenggaraan dan pengawalseliaan yang sempurna.
 4. Menjalankan penyiasatan tentang sebab, punca dan hal kebakaran.
 5. Melaksakan khidmat kemanusiaan termasuk perlindungan nyawa dan harta semasa berlakunya apa-apa bencana.

 

Jawatan Kosong Jabatan Bomba Kelayakan Minima PMR & SPM: Ambilan April 2024
HQ Jabatan Bomba PutrajayaMAKLUMAT JAWATAN KOSONG JABATAN BOMBA APRIL 2024

Nama Majikan : JABATAN BOMBA & PENYELAMAT MALAYSIA

Jawatan Yang Ditawarkan : PEGAWAI BOMBA BANTUAN

Lokasi : PAHANG

Tarikh  Tutup Permohonan : 21 April 2024BACA JUGA  :

KELAYAKAN

Pemohon hendaklah pastikan mengikuti langkah yang ditetapkan untuk memohon jawatan yang telah ditetapkan oleh pihak majikan.

Sekiranya anda, berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah dipelawa untuk memohon mengisi jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di iklan penuh jawatan)

Selain itu, calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Baik dalam pengurusan masa
 • Komunikasi yang baik
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Luas pengetahuan am
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk iklan penuh jawatan di bawah)

 

 

DESKRIPSI TUGAS JAWATAN

Berikut adalah tugas Pegawai Bomba Bantuan:

 1. Pemadaman Kebakaran:Tugas utama seorang Pegawai Bomba Bantuan adalah memadamkan kebakaran. Anda akan dilatih dalam teknik-teknik pemadaman kebakaran dan menggunakan peralatan pemadam kebakaran seperti hos, pam air, dan alat-alat pemadam lain. Anda perlu bersedia secara fizikal dan mental untuk menghadapi situasi yang berbahaya dan memastikan kebakaran dapat dikawal dengan cepat dan efektif.
 2. Penyelamatan dan Bantuan Kecemasan:Selain pemadaman kebakaran, anda juga akan terlibat dalam operasi penyelamatan dan memberikan bantuan kecemasan dalam pelbagai kejadian. Ini termasuk menyelamatkan korban dalam kecelakaan jalan raya, menyelamatkan orang yang terperangkap dalam struktur runtuh, mengeluarkan orang yang terperangkap dalam kenderaan, dan memberikan pertolongan awal kepada mereka yang cedera. Anda perlu bersedia dengan pengetahuan dan kemahiran dalam teknik penyelamatan dan pertolongan awal.
 3. Operasi Kepelbagaian:Sebagai Pegawai Bomba Bantuan, anda juga mungkin terlibat dalam operasi- operasi yang melibatkan kepelbagaian seperti penanganan bahan berbahaya, pemulihan mayat, penyelamatan haiwan, dan lain-lain. Anda perlu bersedia dan dilatih dalam mengendalikan situasi yang pelbagai serta memastikan keselamatan semua pihak terjamin.CARA MOHON JAWATAN KOSONG JABATAN BOMBA APRIL 2024

Berikut adalah cara untuk memohon jawatan kosong Jabatan Bomba :

 1. Sila download borang permohonan jawatan kosong jabatan bomba di pautan ini :  Borang Permohonan Jawatan Kosong Pegawai Bomba Bantuan April 2024
 2. Sila pastikan anda memenuhi semua syarat yang telah ditetapkan oleh Jabatan
 3. Borang permohonan hendaklah dihantar sebelum tarikh tutup di Balai Bomba yang berhampiran anda,

image 2024 03 26 002421105 

TIPS TAMBAHAN UNTUK MENDAPAT JAWATAN KOSONG JABATAN BOMBA & PENYELAMAT MALAYSIA

 1. Kenali Keperluan Jawatan: Sebelum membuat permohonan, pastikan anda memahami sepenuhnya keperluan dan tanggungjawab jawatan. Baca dengan teliti syarat-syarat jawatan dan pastikan CV dan surat permohonan anda menonjolkan kelayakan dan pengalaman yang berkaitan.
 2. Tekankan Kebolehan Berkomunikasi: Bekerja dalam kumpulan memerlukan kemahiran komunikasi yang baik. Seorang pekerja yang baik harus dapat menyampaikan idea dengan jelas, menarik, dan efektif sesama rakan kerja.
 3. Pengurusan Masa Yang Baik : Tonjolkan penguasaan diri tentang kemampuan mengurus masa dengan baik, agar anda dapat menyelesaikan tugas dengan lebih cepat dan efisien, serta menghasilkan kerja yang berkualiti tinggi.

Ikuti Telegram Rasmi kami untuk lebih banyak info terkini : t.me/pakejbantuankerajaan

PERINGATAN :
1. PASTIKAN ANDA MENEKAN PAUTAN YANG SAMA SEPERTI DALAM GAMBAR YANG DIKEPILKAN. SEKIRANYA TIDAK, JANGAN KLIK PADA PAUTAN, ANDA AKAN TERDEDAH KEPADA PERBUATAN SCAM OLEH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.
2. PORTAL TRIVIAMY MERUPAKAN SEBUAH PORTAL PERSENDIRIAN DAN TIDAK MEWAKILI MANA-MANA AGENSI KERAJAAN, KAMI HANYA MEMBANTU MENYEBARLUASKAN MAKLUMAT KEPADA MASYARAKAT.

Leave a Comment