Insurans Motosikal: Cara Claim Insurans Kemalangan & Tempoh Tuntutan

Kongsi Artikel Ini

Disini akan kami kongsikan bagaimana cara untuk Claim Insuran Kemalangan Motosikal dengan kereta, ini adalah cara tuntutan dan tempoh claim.

Cara untuk claim insuran kemalangan motorsikal, kereta, lori dan van – Kemalangan sewaktu memandu sebenarnya peristiwa yang boleh dialami oleh sesiapa pun sahaja. Tidak ada seorang pun daripada kita yang memahukan kemalangan. Ianya pasti akan mendatangkan kerugian terutamanya apabila anda yang memandu.

Sesungguhnya jika sebelum waktu kemalangan berlaku, kenderaan yang telah digunakan sudah diberikan insurans, mudah untuk tuntutan dibuat ke atas syarikat berkenaan dengan insurans. Tetapi ianya tidak boleh dilakukan jika kereta itu tidak termasuk dalam insurans.

Anda boleh menggunakan beberapa cara untuk claim insuran kemalangan motorsikal, untuk menuntut insurans yang digunakan sebelum ini jika kenderaan anda mengalami kemalangan. Anda digalakkan untuk membaca artikel ini sehingga akhir bagi mendapatkan maklumat lengkap bagaimana cara untuk menuntut insurans kenderaan.

Isi Kandungan

CARA UNTUK CLAIM INSURANS MOTOSIKAL SELEPAS KEMALANGAN

Berikut yang anda perlu lakukan jika berlaku sebarang kemalangan kenderaan sama beroda dua mahupun beroda empat. Ini termasuklah seperti:

 1. Melakukan catatan dengan jelas mengenai kesemua insiden kemalangan adalah perkara pertama yang perlu anda lakukan apabila anda mengalami kemalangan. Lokasi semasa kemalangan boleh dikaitkan dalam catatan itu.
 2. Merekodkan identity kesemua penumpang adalah antara perkara lain yang perlu ditimbangkan jika kenderaan yang digunakan semasa membawa sejumlah besar penumpang di dalamnya.
 3. Selanjutnya, anda perlu rekod dengan betul nombor pendaftaran kenderaan, catatkan nombor lesen pemandu kemudian mestilah mendapatkan seberapa banyak maklumat saksi yang diperlukan.
 4. Setelah itu haruslah secepat mungkin untuk membuat laporan di balai polis selepas kesemua data telah dikumpulkan dengan betul dan benar. Laporan akan dibuat berdasarkan peristiwa yang dialami. Laporan di balai polis hendaklah dilakukan tepat 24 jam selepas kemalangan kenderaan.
 5. Anda mestilah membuat laporan atau mengemukakan kemalangan kepada syarikat insurans yang anda gunakan selepas membuat laporan di balai polis. Data terperinci haruslah dimasukkan ke dalam laporan yang dibuat mengenai syarikat insurans. Adalah lebih baik dengan kadar secepat yang mungkin dalam tempoh masa 24 jam untuk anda membuat laporan dengan syarikat insurans. Ianya berguna untuk memudahkan tuntutan insurans kerana lebih cepat diuruskan maka lebih baik. Pastikan masa yang diperuntukkan tidak jauh daripada Tarikh kejadian kerana ianya bakal merugikan anda nanti jika terlambat memberitahu syarikat insurans. Pendek kata, tuntutan tidak dapat dijalankan dengan betul jika melepasi tempoh claim insuran kemalangan yang telah ditetapkan oleh syarikat insurans.
 6. Seterusnya,anda mestilah membawa kenderaan ke bengkel berhampiran. Bengkel yang diluluskan oleh syarikat insurans juga boleh dipilih. Pilih bengkel yang berdekatan dan kaji selidik secara langsung oleh syarikat insurans jika boleh dan dibenarkan, kerana sangat berguna untuk mengkaji apa kerosakan kenderaan yang sedang berlaku.

JENIS TUNTUTAN INSURAN KERETA

Membuat tuntutan ke atas syarikat insurans yang telah digunakan sebelum waktu kemalangan adalah antara perkara lain yang perlu diperhatikan apabila mengalami kemalangan. Berikut adalah penjelasan yang lebih terperinci.

1. BUAT TUNTUTAN KECEDERAAN KEMALANGAN MOTOSIKAL

Kebiasaannya pihak polis akan melakukan tuntutan kecederaan kemalangan motosikal ini. Ini adalah berkaitan dengan insurans kemalangan peribadi atau tuntutan insurans perkhidmatan. Lakukan tuntutan kecederaan kemalangan motosikal ini dengan bukti yang lengkap.

Adalah lebih baik dokumentasi yang lengkap mengenai kemalangan sebelumnya telah dimasukkan. Ianya boleh menjadi bukti bagi memudahkan siasatan nanti. Sama ada dilakukan oleh syarikat insurans atau pun pihak polis.

Bagi garaj tempat pembaikan kereta juga ialah antara satu lagi perkara yang boleh ditanya dengan syarikat insurans. Kebiasaannya cadangan akan diberikan sendiri oleh setiap syarikat insurans untuk membaiki kenderaan kemalangan. Ianya juga berkaitan dengan kerjasama syarikat dalam beberapa bengkel.

2. MEMBUAT TUNTUTAN INSURAN MOTOSIKAL BAGI PIHAK KETIGA

Sila bersegera untuk membuat tuntutan parti apabila kemalangan itu dialami, jika anda bukan orang yang bertanggungjawab untuk kemalangan itu.

Pada dasarnya terdapat dua bahagian dalam tuntutan pihak ketiga antaranya ialah:

 • Tuntutan pertama untuk entiti insurans daripada pihak yang ketiga.
 • Bahagian kedua adalah tuntutan pampasan kepada polis. Ini ialah bertujuan supaya keputusan tuntutan yang dibuat dipermudahkan dan dipercepatkan. Tetapi perlu dibuat kepada syarikat insurans berkenaan.

3. TUNTUTAN INSURANS MOTOSIKAL SELEPAS KECURIAN

Tuntutan yang pertama untuk entiti insurans motosikal daripada pihak ketiga.
Dakwaan bagi kecurian juga adalah merupakan tuntutan lain yang mesti dibuat oleh pemilik insurans sekiranya kenderaan yang dimilikinya telah menjadi perbuatan percurian. Bagi memudahkan siasatan, sila bersegera dalam memberikan laporan terperinci mengenai syarikat insurans. Penyiasatan yang baik oleh syarikat insurans dengan menggunakan bantuan daripada polis.

Sila pastikan bahawa data yang telah disediakan benar-benar sah. Dan anda hendaklah mengetahui pampasan yang disediakan mengikut peruntukan setiap syarikat insurans. Sama ada tempoh proses siasatan atau tempoh claim insuran kemalangan.

SUMBER: https://piam.org.my/consumer/steps-to-smooth-processing-of-claims/

CARA MEMBUAT ADUAN & PENYELESAIAN DALAM INSURANS

Berikut merupakan beberapa perkara yang perlu diambil berat jika anda ingin membuat penyerahan yang berkaitan dengan aduan dan penyelesaian dalam insurans. Antaranya ialah:

 1. Sekiranya insurans yang telah digunakan mendapat masalah. Sebagai contoh, seperti aduan terhadap perkhidmatan serta produk yang disediakan. Atau ketidakpuasan hati dengan penolakan serta tawaran yang sedang berlangsung, Perkara pertama yang mesti dilakukan adalah aduan pertama dalam unit aduan syarikat insurans yang digunakan hari ini perlu diselesaikan.
 2. Jika anda tidak berpuas hati dengan laporan yang  anda diperoleh. Cara yang seterusnya adalah dengan membuat laporan bertulis kepada FMB atau dikenali sebagai Biro Pengantaraan Kewangan. Di Bank Negara Malaysia, juga boleh turut dilakukan kerana mempunyai kaitan dengan mengendalikan aduan pengguna insurans.
 3. Syaratnya tidak boleh melebihi tarikh akhir sekitar enam bulan untuk laporan mengenai aduan yang dibuat di FMB. Terutamanya sejak tarikh memfailkan aduan dengan FMB sebelumnya. FMB adalah bertujuan untuk menangani aduan yang sedang dialami oleh pihak yang menuntut antara syarikat insuran yang digunakan.
 4. 4.FMB juga ialah merupakan pihak yang dibenarkan dan merupakan badan bebas yang menyediakan saluran mudah, cekap dan terpantas bagi pengguna insurans. Ini juga termasuk jalan alternatif untuk menyelesaikan di mahkamah.
 5. Pada dasarnya FMB merupakan pihak yang tidak mempunyai kuasa untuk menyelesaikan perselisihan atau masalah, terutama yang membabitkan masalah dalam penjamin serta harga produk dalam asuransi. Sebagai contoh dalam kes-kes penipuan serta kes yang dirujuk ke mahkahmah.

Anda juga perlu memerhatikan perkara lain untuk FMB bahawa parti itu menyediakan bahagian-bahagian yang berlainan. Ianya dibahagikan kepada beberapa bahagian:

 • Insurans polis terdapat pelbagai jenis peristiwa.
 • Insurans kenderaan polis. Berkaitan dengan kenderaan yang rosak akibat daripada kebakaran mahupun kemalangan.
 • Tuntutan bagi kerosakan harta oleh pihak ketiga. Yang tidak berada di bawah kuasa FMB hanya akan dilakukan oleh pihak Bank Malaysia.

Sesungguhnya jika sebelum kemalangan berlaku, kenderaan yang sedang digunakan sudah diberikan insurans, mudah tuntutan untuk dibuat ke atas syarikat berkenaan dengan insurans. Tetapi tidak boleh dilakukan jika ia tidak termasuk dalam insurans.

Anda boleh menggunakan beberapa cara lain untuk claim insuran kemalangan motorsikal bagi menuntut insurans yang digunakan sebelum ini jika kenderaan anda mengalami kemalangan.

Anda sangat digalakkan untuk membaca artikel cara claim insuran kemalangan motosikal ini sehingga akhir untuk mendapatkan maklumat lengkap bagaimana untuk menuntut insurans kenderaan.

Leave a Comment