Kerajaan Laksana Inisiatif e-Kredit Tiket Penerbangan Murah Mulai Ogos 2023

Kongsi Artikel Ini

Isi Kandungan

e-Kredit Tiket Penerbangan

Inisiatif e-Kredit Tiket Penerbangan Untuk Pelajar IPTA

Kerajaan melalui Kementerian Pengangkutan akan memperkenalkan inisiatif e-kredit bagi membantu pelajar Sabah dan Sarawak Intitusi Pengajian Awam (IPTA) untuk pulang ke kampung sempena perayaan atau cuti semester.
Menterinya, Anthony Loke Siew Fook berkata, inisiatif e-kredit tiket penerbangan ini bakal dilaksanakan pada Ogos dan dijangka dilancarkan sebelum Hari Kemerdekaan.

Tambahnya, Kementerian Pengangkutan sedang membangunkan sistem berkenaan di mana ia memerlukan langkah integrasi bersama syarikat penerbangan terlibat.

e-kredit tiket penerbangan“Mereka akan menerima satu bentuk e-kredit yang akan dimasukkan ke dalam akaun masing-masing bagi pembelian tiket kapal terbang dan jika syarikat penerbangan ada menawarkan diskaun, ia juga lebih berbaloi.

“Walaupun jumlahnya bukan banyak, tetapi bantuan itu merupakan satu langkah permulaan untuk meringankan beban pelajar pulang ke kampung semasa perayaan dan cuti semester,” katanya semasa pelancaran MYAirline Double Take-Off di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 pada Jumaat.


e-kredit tiket penerbangan

Tambahnya, pelajar Sabah dan Sarawak yang belajar di Semenanjung dianggarkan mencecah lebih 50,000 orang serta mereka kurang berkemampuan membeli tiket penerbangan pulang ke kampung halaman masing-masing dan berharap inisiatif ini dapat dimanfaatkan mereka nanti. – Vocket

Leave a Comment