Bantuan Lesen Memandu Keluarga Malaysia RM250

Kongsi Artikel Ini

telegram%2Bimage

Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) dengan kerjasama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah melanjcarkan sebuah bantuan iaitu Bantuan Lesen Memandu Keluarga Malaysia (BLKM) yang dikhaskan untuk golongan B40 untuk mendapatkan lesen memandu kelas B2.

Untuk pengetahuan anda, BLKM merupakan Program  Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) MOT melalui JPJ yang telah dilancarkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.Bantuan Lesen Memandu Keluarga Malaysia
CSR ini telah dilaksanakan sejak tahun 1990an menerusi Program JPJ Bersama Rakyat sebelum ditukar nama kepada Program Satu Komuniti Satu JPJ dan Program Bantuan Lesen Memandu Prihatin.

Menurut Perdana Menteri, pelaksanaan BLKM dikhaskan untuk golongan B40 dan  masyarakat Orang Asli yang mempunyai kesulitan bagi mengikuti kelas di Institusi Latihan Memandu bagi mendapatkan lesen memandu kelas B2.

Baca Juga :


Bantuan Lesen Memandu Keluarga MalaysiaIsi Kandungan

Diskaun Bantuan Lesen Memandu Keluarga Malaysia (BLKM)

Menerusi bantuan ini, mereka yang layak hanya dikenanakan bayaran sebanyak RM250 seorang dengan menghadiri kursus singkat.

Bayaran ini lebih murah berbanding kos sebenar yang perlu ditanggung oleh individu biasa yang berjumlah RM750 seorang.

Syarat Kelayakan Permohonan
Penerima bantuan ini akan melalui tapisan yang dilakukan oleh JPJ bagi memenuhi syaray kelayakan berikut:

  1. Warganegara Malaysia yang berumur 16 tahun ke atas
  2. Sihat tubuh badan dan mental
  3. Tiada kecacatan fizikal
  4. Tidak disenarai hitam JPJ atau Polis
  5. Belum memiliki sebarang lesen memandu kenderaanCara Mohon

Setakat ini, tiada kenyataan dikeluarkan lagi mengenai cara membuat permohonan bantuan ini. Namun begitu, sebarang info baru akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Maklumat Lanjut


Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai Bantuan Lesen Memandu Keluarga Malaysia, anda boleh layari laman Facebook Rasmi MOT di pautan www.facebook.com/motmalaysia

Untuk pastikan anda tidak terlepas info berkenaan bantuan terkini dari Kerajaan Malaysia, sila layari www.triviamy.com

Leave a Comment