Tuberkulosis Atau Batuk Kering, Simptom Tersembunyi Diperingkat Awal. Exclusive !

Kongsi Artikel Ini

Jawatan Kosong Mara
Tuberkulosis (TB) adalah penyakit bakteria yang menjangkiti organ, terutamanya paru-paru. Ini adalah satu penyakit yang serius yang boleh menjangkiti mana-mana bahagian badan dan boleh menjadi berbahaya jika tidak dirawat dengan betul. Mari kita teliti dengan lebih terperinci aspek penting berkaitan dengan TB.Isi Kandungan

Definisi dan Gejala Tuberkulosis

Tuberkulosis adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis. Gejala awal mungkin tidak jelas, tetapi penyakit ini sering kali diiringi dengan batuk yang berpanjangan, demam, penurunan berat badan, dan peningkatan keringat malam. TB boleh menjangkiti organ lain selain paru-paru, termasuk tulang, ginjal, atau otak.

Tuberkulosis

Punca Penyakit Tuberkulosis

Penyakit ini menular melalui udara apabila orang yang terinfeksi batuk atau bersin, melepaskan bakteria TB ke udara. Risiko tertinggi untuk terjangkit TB adalah bagi mereka yang sering berinteraksi dengan individu yang mempunyai TB aktif.
Artikel Berkaitan : Penyakit Buah Pinggang

Langkah-langkah Pencegahan

  1. Vaksinasi: Vaksin BCG (bacillus Calmette-Guérin) boleh memberikan perlindungan kepada kanak-kanak daripada TB paru-paru.
  2. Langkah Kebersihan: Elakkan berinteraksi dengan individu yang mempunyai TB aktif. Pastikan ruang udara yang baik, terutamanya jika ada seseorang yang mempunyai TB aktif dalam persekitaran anda.

Rawatan dan Penjagaan

Rawatan TB melibatkan pengambilan antibiotik selama beberapa bulan. Kepatuhan penuh terhadap regimen rawatan antibiotik adalah penting untuk keberkesanan rawatan. Adalah penting untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis tepat dan rawatan yang betul.

Bagi kes yang lebih teruk, pesakit mungkin perlu menjalani rawatan di hospital. Rawatan ini boleh menjadi rumit dan memerlukan masa yang lebih lama.


Kesedaran Awal Dapat Kurangkan Risiko

Tuberkulosis adalah penyakit bakteria yang serius yang dapat menjangkiti mana-mana bahagian badan. Penjagaan perubatan yang tepat, pemantauan, dan pencegahan adalah kunci utama untuk mengelakkan jangkitan dan penyebaran TB yang serius ini dalam komuniti. Kesedaran awal mengenai gejala dan pengambilan langkah pencegahan yang sesuai adalah penting untuk mengurangkan risiko jangkitan dan memastikan kesihatan yang baik.

Untuk lebih banyak info kesihatan layari laman web Myhealth

Insentif Rawatan TIBI

Bagi mereka yang tinggal di Negeri Selangor, Program Insentif Rawatan TIBI disediakan untuk mereka yang memerlukan. Bantuan sehingga RM800 disediakan melalui pembayaran berfasa. Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan dengan insentif ini, boleh layari Portal Selangor Prihatin.tuberkulosis

Adakah artikel berkenaan dengan penyakit tuberkulosis ini memberikan manfaat kepada anda? Sekiranya bermanfaat, mohon kongsikan kepada kenalan yang lain. Terima kasih.

Rujukan :
1. Myhealth.Gov
2. Selangor Prihatin
3. Berita Harian

Leave a Comment