Siapa Dia Presiden Iran ke 8 Ebrahim Raisi?

Kongsi Artikel Ini

Isi Kandungan

Siapa Dia Presiden Iran ke 8 Ebrahim Raisi?

Siapa Dia Presiden Iran ke 8 Ebrahim Raisi?
Siapa Dia Presiden Iran ke 8 Ebrahim Raisi?

Pada Ahad malam jam 9.45pm berita melaporkan tentang bencana yang menimpa Presiden Iran Ebrahim Raisi apabila helikopter yang dinaiki beliau telah terhempas. Suasana menjadi cemas menunggu laporan berkaitan bencana tersebut.

Presiden Raisi sedang dalam penerbangan pulang daripada satu majlis untuk merasmikan sebuah empangan di sempadan Iran dan Azerbaijan apabila helikopter dinaikinya itu membuat pendaratan kecemasan ketika hendak mendarat di Wilayah Varzaqan.

Keadaan Presiden Iran pada waktu itu tidak dapat diketahui kerana helikopter mendarat berhampiran dengan lombong tembaga, Sungun yang pada ketika itu dipenuhi dengan kabus tebal menyukarkan misi mencari dan menyelamat.

Ia terletak di antara Jofa dan Varzaqan di wilayah Azerbaijan Timur dan kira-kira antara 70km hingga 100km dari bandar Tabriz, salah satu bandar terbesar di Iran dan merupakan destinasi Presiden Iran dan Menteri Luar.

image 2024 05 20 153535947
Tonton video penuh misi mencari dan menyelamat di sini

Kematian Presiden Iran Ebrahim Raisi

Pada pukul 11 pagi tadi,Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran.

Menurut agensi berita Iran, IRINN dan Mehr News, tiada mangsa yang terselamat ditemui di lokasi nahas helikopter itu. Reuters melaporkan, seorang pegawai kerajaan Iran memaklumkan bahawa helikopter yang hilang itu ditemui ‘terbakar sepenuhnya’. image 2024 05 20 154507645

Susulan kematian Presiden Iran, Ebrahim Raisi akibat helikopter dinaikinya terhempas, tumpuan beralih kepada Naib Presidennya, Mohammad Mokhber iaitu individu seterusnya dalam kepimpinan Presiden.

Menurut Perlembagaan Iran, dalam kes kematian atau ketidakupayaan Presiden, Naib Presiden pertama akan mengambil alih fungsi Presiden sehingga pilihan raya diadakan dalam tempoh tidak lebih 50 hari.  

image 2024 05 20 154323830
Naib Presiden Iran Mohammad Mokhber

Presiden Ebrahim Raisi

Ebrahim Raisi, atau nama penuhnya adalah Sayyid Ebrahim Raisol-Sadati, dilahirkan pada 14 Disember 1960 di Mashhad, Iran. Beliau merupakan seorang ahli politik konservatif dan pakar undang-undang Islam yang memegang jawatan sebagai Presiden Iran bermula dari 3 Ogos 2021 hingga 19 Mei 2024.

Sebelum menjadi presiden, Raisi telah berkhidmat dalam pelbagai jawatan penting dalam sistem kehakiman Iran, termasuk sebagai Timbalan Ketua Hakim dari tahun 2004 hingga 2014, Peguam Negara dari tahun 2014 hingga 2016, dan Ketua Hakim Negara dari tahun 2019.

Raisi juga pernah menjadi Qadi dan Timbalan Qadi Tehran pada tahun 1980-an dan 1990-an, di mana beliau terlibat dalam proses pengadilan yang menyaksikan beberapa siri kematian tahanan politik.

Ini menyebabkan beliau menjadi tidak popular dalam kalangan pembangkang Iran dan menyebabkan Amerika Syarikat mengenakan sekatan ke atasnya.

Awal hidupnya

Raisi mula belajar di seminari agama Qom pada usia 15 tahun dan terus belajar di bawah beberapa ulama terkemuka pada masa itu. Pada awal 20-an, beliau dilantik sebagai pendakwa raya di bandar-bandar sehingga beliau pergi ke ibu negara Tehran untuk bekerja sebagai Timbalan Pendakwa Raya.

Pada tahun 1983, beliau berkahwin dengan Jamileh Alamolhoda, anak perempuan Imam Mashhad Ahmad Alamolhoda. Mereka kemudiannya dikurniakan dua anak perempuan.

Pada tahun 1988, beliau antara sebahagian jawatankuasa yang menyelia beberapa siri hukuman mati terhadap tahanan politik. Ini menyebabkan beliau menjadi tidak popular dalam kalangan pembangkang Iran dan menyebabkan Amerika Syarikat mengenakan sekatan ke atasnya.

Pada tahun 1989, beliau dilantik sebagai pendakwaraya Tehran selepas kematian Pemimpin Tertinggi pertama Iran Ayatollah Ruhollah Khomeini. Raisi terus meningkat melalui pangkat di bawah pengganti Khomeini, Ayatollah Khamenei, menjadi pengerusi Astan Quds Razavi, wakaf agama terbesar di Mashhad, pada 7 Mac 2016, yang mengukuhkan statusnya dalam penubuhan Iran.

BACA JUGA ======== Jawatan Kosong APMM : Kelayakan Minima SPM Ambilan Mei 2024

Kempen Presidensi Iran

Perjalanan politik Ebrahim Raisi menjadi presiden apabila beliau telah berjaya mencipta gelombang dalam politik Iran. Pada tahun 2017, Raisi mencuba nasibnya dalam arena politik dengan mencalonkan diri sebagai presiden, berhadapan dengan Hassan Rouhani.

Hassan Rouhani, yang dikenali dengan perjanjian nuklear Iran dengan kuasa dunia. Rouhani telah mengawasi rundingan perjanjian nuklear Iran 2015 dengan kuasa dunia, menyekat program nuklearnya sebagai balasan untuk pelepasan sekatan.

Sementara itu, Ebrahim Raisi, yang tidak setuju dengan perjanjian nuklear tersebut, perjanjian yang dikenali sebagai Pelan Tindakan Komprehensif (JCPOA), menunjukkan pendirian tegasnya terhadap hubungan luar negeri.

Walaupun beliau datang dari parti yang lebih konservatif, Ebrahim Raisi tidak menyerah kalah dan terus merancang strategi demi masa depan politiknya.

Pada tahun 2021, Raisi telah berjaya memenangi hati rakyat dengan 62% undi, walaupun pemilihan tersebut melaporkan kehadiran pengundi yang rendah. Situasi politik menjadi lebih rumit apabila Amerika Syarikat, di bawah arahan Donald Trump, memutuskan untuk menarik diri dari JCPOA, membuatkan ekonomi Iran dalam keadaan yang tidak menentu.

Ditambah pula dengan pandemik yang melanda, Iran menghadapi cabaran yang belum pernah terjadi sebelumnya seperti negara lain. Namun Presiden Raisi tetap teguh dalam menghadapi badai politik yang mencabar pada waktu itu.

image 2024 05 20 155833632

Ikuti Telegram Rasmi kami untuk lebih banyak info terkini : t.me/pakejbantuankerajaan

PERINGATAN :

  1. PASTIKAN ANDA MENEKAN PAUTAN YANG SAMA SEPERTI DALAM GAMBAR YANG DIKEPILKAN. SEKIRANYA TIDAK, JANGAN KLIK PADA PAUTAN, ANDA AKAN TERDEDAH KEPADA PERBUATAN SCAM OLEH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.
  2. PORTAL TRIVIAMY MERUPAKAN SEBUAH PORTAL PERSENDIRIAN DAN TIDAK MEWAKILI MANA-MANA AGENSI KERAJAAN, KAMI HANYA MEMBANTU MENYEBARLUASKAN MAKLUMAT KEPADA MASYARAKAT.

Leave a Comment