Hindari 5 Jenis Makanan Ini Ketika Sahur.

Kongsi Artikel Ini

Bulan Ramadan membawa bersama-sama amalan berpuasa sebagai ujian spiritual dan ketaqwaan. Dalam menjalankan ibadah puasa, sahur menjadi waktu yang sangat penting. Sahur adalah santapan awal sebelum fajar yang menjadi kunci untuk menjalani puasa dengan lancar.

Saat inilah kita mempersiapkan tubuh untuk menahan lapar dan dahaga sepanjang lebih kurang 12 jam berpuasa. Pemilihan makanan dengan bijak pada waktu sahur memainkan peranan penting dalam memberikan tenaga, meningkatkan daya tahan tubuh, dan menjaga keselesaan sepanjang hari.

Pilihan makanan dan minuman yang tepat akan memberikan nutrisi yang diperlukan dan menjaga kelembapan tubuh, menghindarkan kita dari rasa lapar dan kehausan berlebihan.Isi Kandungan

Panduan Memilih Makanan untuk Sahur

Berikut adalah beberapa panduan untuk memilih makanan yang tepat pada waktu sahur:

 1. Sumber Karbohidrat Kompleks:
  • Pilihlah sumber karbohidrat kompleks seperti beras perang, barli, gandum, dan oat. Karbohidrat kompleks memberikan energi yang bertahan lama, membantu menjaga kestabilan gula darah.
 2. Protein Berkualiti:
  • Sertakan protein berkualiti seperti telur, daging tanpa lemak, ikan, atau produk tenusu rendah lemak. Protein membantu menjaga kenyang dan memperbaiki otot.
 3. Serat dan Buah-buahan:
  • Makanan tinggi serat seperti buah-buahan segar dan sayur-sayuran membantu mencipta rasa kenyang lebih lama dan memperbaiki sistem pencernaan.
 4. Hindari Gula Berlebihan:
  • Batasi pengambilan gula dan makanan manis. Gula cepat diserap oleh tubuh dan boleh menyebabkan penurunan tenaga dengan cepat.
 5. Minum Air Secukupnya:
  • Pastikan untuk meminum air secukupnya. Dehidrasi dapat menyebabkan keletihan dan ketidakselesaan.
Jenis Makanan yang Perlu Dielakkan Ketika Sahur

1.Kopi

sahur

Elakan minum kopi sewaktu sahur kerana sifatnya yang laksatif. Anda mungkin perasan kekerapan kunjungan ke tandas meningkat selepas minum kopi, ini disebabkan oleh komponen dalam kopi yang meransang fungsi usus besar, mempercepat proses pembuangan sisa pencernaan.

Di samping itu, sifat asidik pada kopi turut boleh mengganggu keadaan perut. Komponen yang dikenali sebagai chlorogenic acid mampu meransang peningkatan asid di perut. Kopi juga bersifat diuretik, meningkatkan pengeluaran air dari badan, dan ini boleh meningkatkan risiko dehidrasi ketika berpuasa.


2.Makanan Masin

kuaci

Makanan masin bukan sahaja boleh menyebabkan hipertensi, tetapi juga dapat merangsang rasa haus. Anda tentu tidak ingin merasa haus sepanjang hari akibat makanan yang mengandungi garam yang dimakan sewaktu sahur.

Contoh makanan yang sebaiknya dielakkan pada waktu sahur untuk menghindari rasa haus termasuk acar, kacang bergaram, kuaci, dan makanan dalam tin.

Jenis makanan ini mengandungi kadar garam yang tinggi, yang boleh merangsang perasaan haus. Disarankan juga untuk mengurangkan jumlah garam dan perasa makanan dalam masakan anda.

BACA JUGA : KENALI AMIR JAHARI, PEMENANG AJL 38

3. Karbohidrat Sederhana

sahur

Mengambil banyak karbohidrat sederhana mungkin membuat anda cepat kenyang, tetapi selepas itu, rasa lapar akan kembali dengan cepat. Ini disebabkan oleh cara karbohidrat sederhana dihadam berbeza daripada karbohidrat kompleks.

Tenaga yang dihasilkan daripada karbohidrat sederhana dilepaskan segera ke dalam tubuh, dan akhirnya tidak memberikan kepuasan yang tahan lama ketika berpuasa.

Contoh karbohidrat sederhana termasuk gula pasir, susu dan produk tenusu, minuman berkarbonat, gula-gula, kuih-muih, dan sebagainya. Oleh itu, sementara mengambil karbohidrat sederhana boleh dilakukan, disarankan untuk menyeimbangkan dengan pengambilan karbohidrat kompleks untuk menjaga kecergasan sepanjang berpuasa.

4. Makanan Pedas

sahur

Makanan pedas dapat meransang rasa haus yang berterusan. Ini mungkin bukanlah pengalaman yang diingini, terutama ketika mencoba untuk menjaga kecukupan cecair ketika berpuasa. Untuk itu, bijaklah dalam memilih jenis makanan pedas agar tetap terjaga kecukupan cecair dalam tubuh.

Bagi mereka yang menghadapi masalah keradangan perut, disarankan untuk menghindari makanan pedas. Makanan pedas dapat meransang peningkatan asid perut, yang pada gilirannya, berpotensi menyebabkan ketidakselesaan dan sakit pada bahagian atas perut. Mengutamakan makanan yang lebih ringan dan tidak pedas dapat membantu menjaga keseimbangan dalam sistem pencernaan.

Beberapa individu mungkin mengalami sakit perut setelah mengonsumsi makanan pedas. Ini boleh menjadi pengalaman yang tidak menyenangkan terutama saat menjalani puasa. Untuk itu, lebih baik menghindari makanan pedas pada waktu sahur agar keselesaan dan keadaan perut tetap terjaga.

5. Makanan Tinggi Lemak

sahur

Makanan yang tinggi lemak boleh memberi impak kepada sistem pencernaan dan kesihatan perut melalui dua cara yang berbeza. Pertama, makanan tinggi lemak boleh mengganggu dan melambatkan proses pengosongan perut, yang pada akhirnya boleh memburukkan simptom sembelit. Di sisi lain, makanan tinggi lemak juga boleh mempercepatkan kerja sistem pencernaan, meningkatkan risiko cirit-birit. Kesannya bergantung kepada jenis lemak yang dimakan dan bagaimana tubuh merespon makanan tinggi lemak tersebut.

Untuk memastikan kesihatan sistem pencernaan sepanjang bulan puasa, disarankan untuk mengurangkan pengambilan makanan tinggi lemak semasa sahur. Sebagai alternatif yang lebih sihat, anda boleh memilih jenis makanan yang sama, tetapi dengan cara penyediaan yang berbeza. Sebagai contoh, menggantikan menu ayam goreng dengan ayam bakar. Tindakan mudah ini dapat membantu menjaga kesihatan pencernaan, mengurangkan risiko sembelit atau cirit-birit semasa berpuasa.Amalkan Sahur Yang Seimbang

Sahur yang seimbang membantu menjaga keselesaan sepanjang hari. Jangan lupa untuk melibatkan diri dalam aktiviti ibadah dan menjalankan tanggungjawab harian tanpa merasa kekurangan tenaga. Sahur yang bijak adalah kunci untuk menjalani Ramadan dengan penuh semangat dan kebersamaan. Semoga ibadah puasa kita diterima dan memberikan manfaat yang besar untuk diri kita. Selamat berpuasa!

Sumber : Hello Doktor

Ikuti Telegram Rasmi kami untuk lebih banyak info terkini : t.me/pakejbantuankerajaan

PERINGATAN :
1. PASTIKAN ANDA MENEKAN PAUTAN YANG SAMA SEPERTI DALAM GAMBAR YANG DIKEPILKAN. SEKIRANYA TIDAK, JANGAN KLIK PADA PAUTAN, ANDA AKAN TERDEDAH KEPADA PERBUATAN SCAM OLEH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.
2. PORTAL TRIVIAMY MERUPAKAN SEBUAH PORTAL PERSENDIRIAN DAN TIDAK MEWAKILI MANA-MANA AGENSI KERAJAAN, KAMI HANYA MEMBANTU MENYEBARLUASKAN MAKLUMAT KEPADA MASYARAKAT.

Leave a Comment