Jawatan Kosong Perodua : Kelayakan Minima Diploma Ambilan Jun 2024

Kongsi Artikel Ini

Isi Kandungan

Jawatan Kosong Perodua : Kelayakan Minima Diploma Ambilan Jun 2024

Permohonan Jawatan Kosong Perodua Malaysia serta pelbagai kementerian dan jabatan kini dibuka bagi ambilan bulan Mei 2024. Kini mereka menawarkan kekosongan jawatan. Daftar segera, peluang adalah terhad. Panduan permohonan disertakan dibawah, teruskan membaca.

Perusahaan Otomobil Kedua Sendirian Berhad atau lebih dikenali sebagai Perodua merupakan syarikat pengeluar Automotif Malaysia yang kedua selepas Proton. Ditubuhkan pada 1993, kilangnya terletak di tapak seluas 80 hektar di Sungai Choh, Serendah, Selangor.

Kenderaan pertamanya, Perodua Kancil telah dilancarkan pada Ogos 1994. ‘M2’ merujuk kepada satu nama kod yang digunakan yang mana projek untuk mewujudkan Perodua yang masih dirahsiakan. Pemegang saham Perodua ialah UMW Corporation Sdn Bhd dengan 38% kepentingan, Toyota (25%), MBM Resources Bhd (20%), PNB Equity Resources Corporation Sdn Bhd (10%), dan Mitsui & Co. Ltd (7%).

Perodua dijangka akan menjadi pengeluar terbesar kereta kompak di Asia Tenggara. Pada Oktober 2005, ia telah menghasilkan jumlah kumulatif daripada 1 juta kereta. Menjelang Julai 2008, ia dijangka 240,000 setahun.

Jawatan Kosong Perodua : Kelayakan Diploma Ambilan Jun 2024
Ibu Pejabat Perodua

Pada tahun 2023, Perodua menerajui pasaran automotif Malaysia selepas berjaya menjual kira-kira 330,000 unit kenderaan, mengatasi Proton yang berada ditempat kedua dengan jumlah jualan melebihi 150,000 unit.

PERODUA pamer prototaip kereta elektrik Myvi emo-1

SERDANG: PERODUA mempamerkan prototaip kenderaan elektrik (EV) pertamanya daripada ‘Myvi Conversion’ dikenali sebagai emo-1 yang akan menjadi asas kepada pembuat kereta kompak itu membangunkan teknologi elektrik.

image 2024 05 21 165812191

Prototaip EV itu terdiri daripada tiga komponen utama iaitu bangku pengujian kuasa (power bench), rangkaian penggerak kuasa (power converter) dan rekaan keseluruhan rangkanya yang dibuat di Malaysia, manakala pembangunan teknologi penukaran kuasa dilakukan dengan syarikat yang berpangkalan di Australia.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif PERODUA, Datuk Sri Zainal Abidin Ahmad, berkata proses pembangunan bangku pengujian kuasa ini dibuat dengan kerjasama dari tiga universiti tempatan iaitu Universiti Tenaga Nasional (UNITEN), Universiti Kuala Lumpur dan Universiti Putra Malaysia (UPM).

Zainal Abidin berkata, Perodua Myvi dipilih sebagai model bagi projek ini kerana ia adalah model kereta PERODUA yang telah memenangi hati kebanyakan rakyat Malaysia.

“Walaupun rupa sebenar EV kami berbeza daripada apa yang dipamerkan di sini, tetapi kereta elektrik PERODUA bakal membuat kemunculan dalam pasaran,” katanya.

Beliau berkata, harga kenderaan itu tidak akan melebihi RM100,000 dan tidak akan kurang daripada RM50,000.

Zainal Abidin berkata, kilang PERODUA beroperasi dengan kapasiti lebih 300,000 unit dan syarikat kini mencuba untuk menghasilkan sekitar 240,000 hingga 250,000 unit pada tahun ini.

“Itu sudah melebihi kapasiti biasa kami, menyebabkan kami tidak boleh mengganggu kilang semasa. Jadi, EV adalah sesuatu yang perlu kita pertimbangkan untuk membina kilang baharu.

Sumber : Berita HarianMAKLUMAT JAWATAN KOSONG PERODUA MALAYSIA

Nama Majikan : PERODUA MALAYSIA

Jawatan Kosong Yang Ditawarkan :

 1. JURUTEKNIK SERVIS (Tarikh tutup 1 Jun 2024)
 2. PEGAWAI AKAUN (Tarikh tutup 12 Jun 2024)
 3. PRODUCTION ENGINEERING ENGINERR (Tarikh tutup 8 Jun 2024)
 4. PEGAWAI LOGISTIK (Tarikh tutup 7 Jun 2024)

Lokasi : RUJUK IKLAN DI BAWAH

Tarikh  Tutup Permohonan Jawatan Kosong: Berbeza mengikut jawatan(Sila rujuk atas)TRENDING 🔥  :

KELAYAKAN JAWATAN KOSONG

Sekiranya anda, berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah dipelawa untuk memohon mengisi jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di iklan penuh jawatan)

Selain itu, calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Baik dalam pengurusan masa
 • Komunikasi yang baik
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Luas pengetahuan am
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk iklan penuh jawatan di bawah)CARA MOHON JAWATAN KOSONG PERODUA MALAYSIA

Berikut adalah cara untuk memohon jawatan kosong PERODUA MALAYSIA MOHON DI SINI

Jawatan Kosong Perodua : Kelayakan Diploma Ambilan Jun 2024
Jawatan Kosong Perodua : Kelayakan Diploma Ambilan Jun 2024TUGAS-TUGAS JAWATAN KOSONG PERODUA MALAYSIA

 1. Menjalankan tugas-tugas am bersifat hands-on yang memerlukan keupayaan fizikal di dalam dan luar bangunan pejabat dan tugas-tugas berkaitan sokongan teknikal ke atas peralatan dan ruang kerja.
 2. Menjalankan tugas penyelamat (lifeguard) di kawasan kolam renang.
 3. Menjalankan tugas pemanduan enjin sangkut/motobot.
 4. Melaksanakan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh ketua jabatan.

TIPS TAMBAHAN UNTUK MENDAPAT JAWATAN KOSONG KEMENTERIAN KOMUNIKASI MALAYSIA

 1. Kenali Keperluan Jawatan: Sebelum membuat permohonan, pastikan anda memahami sepenuhnya keperluan dan tanggungjawab jawatan. Baca dengan teliti syarat-syarat jawatan dan pastikan CV dan surat permohonan anda menonjolkan kelayakan dan pengalaman yang berkaitan.
 2. Tekankan Kebolehan Berkomunikasi: Bekerja dalam kumpulan memerlukan kemahiran komunikasi yang baik. Seorang pekerja yang baik harus dapat menyampaikan idea dengan jelas, menarik, dan efektif sesama rakan kerja.
 3. Pengurusan Masa Yang Baik : Tonjolkan penguasaan diri tentang kemampuan mengurus masa dengan baik, agar anda dapat menyelesaikan tugas dengan lebih cepat dan efisien, serta menghasilkan kerja yang berkualiti tinggi.

Ikuti Telegram Rasmi kami untuk lebih banyak info terkini : t.me/pakejbantuankerajaan

PERINGATAN :
1. PASTIKAN ANDA MENEKAN PAUTAN YANG SAMA SEPERTI DALAM GAMBAR YANG DIKEPILKAN. SEKIRANYA TIDAK, JANGAN KLIK PADA PAUTAN, ANDA AKAN TERDEDAH KEPADA PERBUATAN SCAM OLEH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.
2. PORTAL TRIVIAMY MERUPAKAN SEBUAH PORTAL PERSENDIRIAN DAN TIDAK MEWAKILI MANA-MANA AGENSI KERAJAAN, KAMI HANYA MEMBANTU MENYEBARLUASKAN MAKLUMAT KEPADA MASYARAKAT.

Leave a Comment