Jawatan Kosong Jabatan Pengangkutan Jalan : Kelayakan Minima SPM Ambilan Jun 2024

Kongsi Artikel Ini

Isi Kandungan

Jawatan Kosong Jabatan Pengangkutan Jalan : Kelayakan Minima SPM Ambilan Jun 2024

Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)  kini dibuka bagi ambilan bulan Mei 2024. Kini mereka menawarkan kekosongan jawatan. Daftar segera, peluang adalah terhad. Panduan permohonan disertakan dibawah, teruskan membaca.

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah ditubuhkan pada tahun 1937, di bawah Enakmen Lalulintas 1937. Undang-undang tentera British di Negeri-negeri Melayu Bersekutu. Pentadbirannya pada ketika itu dikenali sebagai Lembaga Pengangkutan Jalan yang berfungsi mengawal dan melesenkan perusahaan awam.

Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia merupakan salah satu dari jabatan di bawah Bahagian Darat, Kementerian Pengangkutan Malaysia. Bertanggungjawab dalam menyediakan perkhidmatan kaunter untuk pelesenan kenderaan dan pemandu serta menguatkuasakan Akta Pengangkutan Jalan 1987 untuk memastikan pemandu yang berhemah dan kenderaan yang selamat.

Selain itu, ia juga merupakan organisasi yang menyediakan perkhidmatan yang berkualiti tinggi, menguruskan pungutan hasil serta menguatkuasakan akta pengangkutan secara telus dan berkesan.

Jawatan Kosong Jabatan Pengangkutan Jalan : Kelayakan Minima SPM Ambilan Jun 2024
Ibu Pejabat JPJ di Putrajaya

Bahagian-Bahagian dalam Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) :

 1. Bahagian Khidmat Pengurusan
 2. Bahagian Korporat dan Perancangan Strategik
 3. Bahagian Kewangan
 4. Bahagian Teknologi Digital
 5. Bahagian Penguatkuasa
 6. Bahagian Kejuruteraan Automotif
 7. Bahagian Perlesenan Kenderaan
 8. Bahagian Pelesenan Pemandu
 9. Bahagian Integriti
 10. Bahagian Hasil
 11. Bahagian Keselamatan Jalan RayaPerbaharui Lesen Memandu, Cukai Jalan Guna Aplikasi MyJPJ

Cara Renew Roadtax JPJ Online (e-LKM MyJPJ)

Orang ramai boleh memperbaharui cukai jalan kenderaan atau Lesen Kenderaan Motor (LKM) dan Lesen Memandu Malaysia (LMM), menerusi aplikasi MyJPJ bermula Februari ini.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, berkata pertambahan fungsi baharu berkenaan akan memudahkan orang awam memperbaharui LKM dan LMM secara digital selain menjimatkan masa dan kos serta dapat mengurangkan kesesakan urus niaga secara fizikal di kaunter-kaunter Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

“Pelaksanaan urus niaga pembaharuan LKM melalui aplikasi ini akan dilaksanakan secara berfasa yang mana pada peringkat permulaan hanya membabitkan kenderaan persendirian individu (warganegara)

Untuk menggalakkan penggunaan e-LMM, individu yang memilih Lesen Memandu Malaysia Digital (e-LMM) ketika pembaharuan akan menikmati rebat RM5, yang mana rebat ini akan dinikmati sepanjang tahun 2024 iaitu bermula 1 Februari hingga 31 Disember.

Inisiatif berkenaan terpakai untuk mereka yang memilih e-LMM semasa pembaharuan sama ada melalui kaunter JPJ, portal mySIKAP, aplikasi MyJPJ atau rakan niaga JPJ (Pejabat Pos Malaysia dan MyEG Services Berhad).

MAKLUMAT JAWATAN KOSONG JABATAN PENGANGKUTAN JALAN

Nama Majikan : JABATAN PENGANGKUTAN JALAN

Jawatan Kosong Yang Ditawarkan :

 1. PEMBANTU PENGUAT KUASA GRED KP19 – 300 Kekosongan

Lokasi : RUJUK IKLAN DI BAWAH

Tarikh  Tutup Permohonan Jawatan Kosong: 04 Jun 2024TRENDING 🔥  :

KELAYAKAN JAWATAN KOSONG

Sekiranya anda, berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah dipelawa untuk memohon mengisi jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di iklan penuh jawatan)

Selain itu, calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Baik dalam pengurusan masa
 • Komunikasi yang baik
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Luas pengetahuan am
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk iklan penuh jawatan di bawah)

CARA MOHON JAWATAN KOSONG PERODUA MALAYSIA

Berikut adalah iklan penuh jawatan kosong Jabatan Pengangkutan Jalan LIHAT DI SINI

Jawatan Kosong Jabatan Pengangkutan Jalan : Kelayakan Minima SPM Ambilan Jun 2024
Jawatan Kosong Jabatan Pengangkutan Jalan : Kelayakan Minima SPM Ambilan Jun 2024KEPERLUAN BIDANG :

 1. Senarai keperluan bidang bagi calon yang memiliki Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 adalah seperti berikut:
  • Operasi Kenderaan Perkhidmatan Awam (Bas);
  • Operasi Kenderaan Perkhidmatan Awam (Teksi);
  • Operasi Kenderaan Pengangkutan Barangan; atau
  • Penyeliaan Operasi Pengangkutan Darat

MAKLUMAT TAMBAHAN PENTING

image 2024 05 28 160203709

TIPS TAMBAHAN UNTUK MENDAPAT JAWATAN KOSONG JABATAN PENGANGKUTAN JALAN

 1. Kenali Keperluan Jawatan: Sebelum membuat permohonan, pastikan anda memahami sepenuhnya keperluan dan tanggungjawab jawatan. Baca dengan teliti syarat-syarat jawatan dan pastikan CV dan surat permohonan anda menonjolkan kelayakan dan pengalaman yang berkaitan.
 2. Tekankan Kebolehan Berkomunikasi: Bekerja dalam kumpulan memerlukan kemahiran komunikasi yang baik. Seorang pekerja yang baik harus dapat menyampaikan idea dengan jelas, menarik, dan efektif sesama rakan kerja.
 3. Pengurusan Masa Yang Baik : Tonjolkan penguasaan diri tentang kemampuan mengurus masa dengan baik, agar anda dapat menyelesaikan tugas dengan lebih cepat dan efisien, serta menghasilkan kerja yang berkualiti tinggi.

Ikuti Telegram Rasmi kami untuk lebih banyak info terkini : t.me/pakejbantuankerajaan

PERINGATAN :
1. PASTIKAN ANDA MENEKAN PAUTAN YANG SAMA SEPERTI DALAM GAMBAR YANG DIKEPILKAN. SEKIRANYA TIDAK, JANGAN KLIK PADA PAUTAN, ANDA AKAN TERDEDAH KEPADA PERBUATAN SCAM OLEH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.
2. PORTAL TRIVIAMY MERUPAKAN SEBUAH PORTAL PERSENDIRIAN DAN TIDAK MEWAKILI MANA-MANA AGENSI KERAJAAN, KAMI HANYA MEMBANTU MENYEBARLUASKAN MAKLUMAT KEPADA MASYARAKAT.

Leave a Comment