Bantuan Keluarga Madani RM1,000 Mula Dibayar Bulan Ini

Kongsi Artikel Ini

Isi Kandungan

White Minimalist Corporate Personal Profile LinkedIn Banner

Bantuan Keluarga Madani. Kerajaan Perpaduan telah memperkenalkan pelbagai jenis bantuan kepada rakyat untuk meringankan bebanan mereka yang terkesan dengan keadaan ekonomi semasa.

Untuk pengetahuan anda, pelbagai jenis bantuan kerajaan bakal dikreditkan pada bulan ini.Ini adalah tarikh bayaran Bantuan Keluarga Madani RM 1,000 pada bulan Mei ini.

Bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)

Terdapat 9 jenis bantuan bulanan JKM diberikan setiap bulan bagi rakyat yang layak terimanya.

Bantuan ini berjumlah di antara RM 150 hingga RM 1,000. Bantuan Khas ini adalah di bawah seliaan agensi kerajaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Bantuan Kanak-Kanak (BKK)

Bayaran RM 150 seorang bagi anak berumur 7 hingga 18 tahun. Manakala, RM 200 seorang untuk yang berumur 6 tahun dan ke bawah. Kadar bantuan maksimum bagi setiap keluarga adalah RM 1,000.
Untuk membantu keluarga/penjaga anak-anak untuk meneruskan kelangsungan hidup tanpa menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak.

Bantuan Keluarga Madani RM1000Bantuan Warga Emas

Diberikan kepada warga emas (60 tahun ke atas) untuk meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan kehidupan dalam komuniti. Bantuan bulanan telah dinaikkan kepada RM 500 seorang bagi yang layak.

Bantuan Keluarga Madani RM1000

Mohon Juga :

Cara Mohon Bantuan Keluarga Madani RM1000

Setiap permohonan yang didaftarkan akan dijalankan siasatan untuk penilaian bagi mengesahkan kelayakan bantuan kepada pemohon.
Pengendalian permohonan bantuan khas kewangan boleh dibuat di peringkat Pejabat Kebajikan Masyarakat/Daerah/Jajahan/Bahagian di seluruh negara.

Untuk memudahkan pengurusan turut jangan lupa salinan dokumen-dokumen penting yang berkaitan seperti kad pengenalan pemohon, ahli keluarga yang tinggal bersama salinan penyata gaji dan lain-lain.

Tarikh Bayaran Bantuan Keluarga Madani RM1000

Sebelum kita pergi kepada bantuan seterusnya, tarikh bayaran bagi bantuan khas hingga RM 1,000 bermula pada 1 Februari 2023 dan diteruskan sehingga ke hari ini. Pembayaran automatik untuk penerima sedia ada.Bantuan Anak Pelihara

RM 250 sebulan bagi seorang kanak-kanak. Maksimum RM 500 sebulan sekluarga yang memelihara 2 orang atau lebih kanak-kanak.

Bertujuan untuk meringankan tanggungan keluarga pelihara yang sanggup menjaga anak-anak pelihara seperti anak sendiri.

Bantuan Am Persekutuan

Bantuan RM 100 hingga RM 300 sebulan bagi yang layak.

Diberikan kepada individu/keluarga yang kurang berkemampuan untuk meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan kehidupan dalam komuniti.
Bantuan Bulanan JKM yang lain :

  • Bantuan Am Negeri
  • Elaun Pekerja Orang Kurang Upaya
  • Bantuan Latihan Perantis
  • Bantuan OKU Terlantar / Pesakit Kronik Terlantar

Maklumat Lanjut

Untuk mengetahui maklumat lebih lanjut berkaitan dengan bantuan yang disediakan oleh pihak JKM, anda boleh klik DI SINILeave a Comment