Renew Lesen Memandu Online 2021/Renew Di Pejabat Pos Semasa PKP

Disini kami akan kongsikan Cara Renew Lesen Memandu Online 2021 atau buat pembaharuan driving license di Pejabat Pos semasa musim PKP.

Selepas diberikan kelonggaran untuk penangguhan pembaharuan driving licence yang telah tamat tempoh oleh jpj, akhirnya penguatkuasaan akan dilakukan selepas ini. Pengumuman serta kenyataan terkini dari Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ telah mengatakan bahawa semua pengguna jalan raya perlu renew lesen memandu samada secara online atau di pejabat pos.

JPJ telah memberikan lanjutan tempoh moratorium untuk pembaharuan driving licence anda termasuk lesen kenderaan motor (LKM), lesen memandu Malaysia (LMM), lesen vokasional (GDL/PSV) sehingga 30 september sahaja.

Ini bermakna bermula dari 1 Oktober 2021, penguatkuasa di seluruh negara oleh JPJ akan dikuatkuasakan serta saman akan dikeluarkan kepada anda jika masih ingkar.

CARA RENEW LESEN MEMANDU SECARA ONLINE

Untuk memudahkan anda renew lesen memandu semasa waktu pkp sekarang ini, anda boleh membuat secara online melalui sistem my sikap ataupun melalui rakan bisnes mereka iaitu melalui paltform portal my eg. Terpulang untuk pilih yang mana, yang mana senang untuk anda.

(i) Renew dengan MyEg

Anda boleh mengikuti 8 step untuk renew dengan menggunakan sistem my eg secara online melalui link pautan yang telah tertera ini, https://www.myeg.com.my/

STEP 1: Buka Portal My Eg.

MyEg Step1 1

STEP 2: Tekan icon Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ.

MyEg Step2 1

STEP 3: KLIK butang Driving Licence Renewal atau Pembaharuan Lesen Memandu CDL.

MyEg Step3 1

STEP 4: Tekan proceed.

MyEg Step4 1

MyEg Step4.1 1

STEP 5: Sila semak info yang terpapar seperti di bawah ini adalah tepat dan betul.

MyEg Step5 1

MyEg Step5.1 1

STEP 6: Buat pembayaran secara online samada menggunakan Internet banking atau Credit Card anda.

MyEg Step6 1

STEP 7: Tunggu dalam tempoh 4-5 hari selepas pembayaran berjaya dilakukan oleh runner My eg terus ke pintu rumah anda.

MyEg Step7 1

STEP 8: Alhamdulillah telah selamat sampai ke rumah. Sekarang ini turn anda pula buat.

MyEg Step8 1

Berita baik, selain daripada kemudahan driving license renewal, myeg juga membantu anda untuk renew roadtax secara online

(ii) Renew dengan My Sikap

Untuk renew dengan sistem my sikap sila rujuk melalui link pautan seperti yang telah tertera ini: https://public.jpj.gov.my/

RENEW LESEN MEMANDU DI PEJABAT POS

Berita baik untuk anda, selain renew secara online, anda juga boleh perbaharui lesen memandu baik kereta atau motor/motosikal di pejabat pos semasa waktu pkp.

Walaubagaimanapun untuk mengelakkan kesesakan di pejabat pos, anda perlu membuat temujanji pejabat pos secara online sebelum datang ke sana. Untuk membuat urusan temu janji, anda boleh terus melalui link pautan di bawah ini.

PERKARA LINK PAUTAN
Temujanji di pejabat pos secara online untuk urusan renew lesen semasa pkp https://www.pos.com.my/pos-outlet-finder

DENDA KERANA LEWAT RENEW LESEN MEMANDU 2021

Untuk makluman anda, tiada denda yang akan dikenakan untuk yang lewat atau lambat renew lesen memandu tidak kira samada kereta atau motosikal/motor.

Cuma tempoh untuk menjadi lebih pendek.

Sebagai satu contoh Lesen anda mati bulan 4, renew bulan 8. Tiada apa-apa caj tambahan atau denda yang dikenakan kepada anda. Cuma rugi tahun. Sebab tetap JPJ akan kira setahun sampai ke hari lahir anda pada tahun depan, walaupun tempoh masih tidak cukup setahun.

Ini kenyataan yang tegas oleh pihak Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ jika yang masih ingar arahan seperti melaui video di bawah ini.

SOALAN LAZIM

1. Bolehkah renew lesen memandu di pejabat pos sekarang?

Ya, sudah boleh sekarang.

Semoga dengan perkongsian ini akan dapat membantu anda renew lesen memandu secara online atau di pejabat post semasa pkp ini bagi mengelakkan tindakan saman bermula 1 Oktober 2021!

Leave a Comment

Join Telegram @pakejbantuankerajaan