Tawaran Program Anak Kebangsaan Pahang 2022/2023

Untuk makluman anda, Di bawah Belanjawan 2022 Negeri Pahang, setiap bayi yang telah dilahirkan di Pahang akan menerima saguhati sebanyak RM200, jumlah ini telah dinaikkan kepada RM300 di bawah Program Anak Kebanggaan Pahang (Pahang Pride Kid).

Ianya boleh digunakan untuk simpanan dan juga pembelian barangan penjagaan bayi serta ibu ketika sedang berpantang.

Selain daripada itu, setiap pelajar juga akan menerima kad diskaun dengan tambah nilai RM100 yang dikreditkan ke kad tersebut untuk membeli barang keperluan sekolah.

Berikut akan dikongsikan lebih lanjut mengenai Program Anak Kebanggaan Pahang & inisiatif Kad Pelajar Kebanggaan Pahang yang telah diumumkan melalui Belanjawan 2022 Negeri Pahang.

Program Anak Kebangsaan Pahang 1

Pengenalan Program Anak Kebangsaan Pahang

PAHANG PRIDE KID 2023 TELAH DINAIKKAN KEPADA RM300

Untuk pengetahuan anda, Kerajaan Pahang telah bersetuju untuk menaikkan jumlah sumbangan untuk Program Anak Kebanggaan Pahang 2023 (Pahang Pride Kid 2023) iaitu sebanyak RM100 menjadikan jumlah sumbangan RM300 bermula pada tahun depan.

YAB Menteri Besar Pahang, Dato’ Sri Haji Wan Rosdy Wan Ismail telah berkata, jumlah tersebut telah dinaikkan lagi untuk menggalakkan kadar kelahiran di negeri ini yang masih rendah.

Majlis Pelancaran Program Anak Kebanggaan Pahang 2022 (Pahang Pride Kid 2022) Peringkat Negeri Pahang Darul Makmur anjuran Kerajaan Negeri Pahang bersama dengan Bank Rakyat di Taman Bandar, Indera Mahkota di Kuantan, pagi tadi.

Untuk setiap bayi yang telah dilahirkan di Pahang mulai tahun 2022 layak untuk menerima saguhati sebanyak RM200 di bawah Program Anak Kebanggaan Pahang.

Katanya lagi, pemberian RM200 untuk setiap kelahiran itu adalah untuk simpanan dan juga barangan penjagaan bayi serta ibu ketika sedang berpantang.

“Berdasarkan dengan data Jabatan Perangkaan pada tahun 2020, kelahiran bayi Pahang adalah 25,279 orang untuk setahun.

“Oleh dengan itu, keseluruhan peruntukan bagi program ini adalah sebanyak RM5 juta,” katanya ketika sedang membentangkan Belanjawan Pahang 2022 pada Mesyuarat Kedua Penggal Keempat Dewan Undangan Negeri (DUN) Pahang Ke-14 di Wisma Sri Pahang pada 6 Disember 2021.

KAD PELAJAR KEBANGGAAN PAHANG

Terdapat sebuah lagi inisiatif yang telah diperkenalkan dalam Belanjawan 2022 untuk rakyat negeri Pahang adalah Kad Pelajar Kebanggaan Pahang.

Prihatin dengan rintihan ibu bapa yang telah bimbang dengan perbelanjaan dalam persediaan untuk menghadapi sesi persekolahan yang baharu, kerajaan negeri dengan kerjasama MBS Book & Stationeries telah menawarkan kad pelajar yang bernilai RM100 daserta diskaun 20% bagi barang keperluan sekolah.

Kad ini juga dijangka akan memberi manfaat kepada 238,455 pelajar daripada keluarga B40 dan juga M40 dalam negeri Pahang.

SYARAT KELAYAKAN

Untuk makluman anda, Kad Pelajar ini akan diberikan kepada semua Ketua Isi Rumah (KIR) dari kumpulan B40 (pendapatan isi rumah kurang dari RM4,850) dan juga M40 (pendapatan isi rumah di antara RM4,851 sehingga RM10,970) yang mempunyai anak yang masih lagi bersekolah.

Syarat Kelayakan 1

KELEBIHAN PEMEGANG KAD

Bagi pemegang kad ini akan menikmati diskaun iaitu sebanyak 20% ke atas setiap perbelanjaan keperluan persekolahan, termasuk juga buku, pakaian dan beg sekolah serta alat tulis yang terpilih.

Beliau telah berkata, bagi meringankan lagi beban ibu bapa dalam kategori golongan miskin, kerajaan negeri juga telah bersetuju untuk memberikan tambah nilai sebanyak RM100 kepada setiap pelajar di bawah kategori keluarga miskin yang akan dikreditkan ke dalam kad Kebanggaan Pelajar Pahang.

“Selain daripada itu, dapat menikmati potongan harga sebanyak 20%, ibu bapa dalam kategori golongan miskin ini akan mendapat bantuan untuk membeli set bantuan persekolahan yang bernilai sebanyak RM100 yang dapat meringankan lagi beban mereka.

“Kerajaan negeri telah bersetuju untuk memperuntukkan sebanyak RM4.87 juta,” katanya.

MAKLUMAT LANJUT

Sekiranya ingin mendapatkan maklumat yang lebih lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh rujuk saluran berikut:

Laman web rasmi Kerajaan Pahang: https://www.pahang.gov.my/
Telefon: 09-512 6600
Facebook: Kerajaan Negeri Pahang
Sumber berita: https://pahangmedia.my/sumbangan-program-anak-kebanggaan-pahang-naik-rm100-bermula-tahun-depan/

Leave a Comment