Insurans Kereta Yang Terbaik Serta Murah: Senarai Syarikat Insurans

Untuk pengetahuan anda terdapat 8 Senarai Semak Insurans Kereta Terbaik serta murah yang ada di Malaysia yang melibatkan syarikat insurance di Malaysia.

Pada tahun 2010, terdapat rekod yang cukup tinggi telah dicatatkan di Malaysia bagi bilangan angka kemalangan jalan raya iaitu sebanyak 400,000 kes. Sudah tentu anda boleh bayangkan bertapa banyak kerugian yang didapati sekiranya kereta tiada insurans.

Yang paling penting sekiranya ingin menilai insurans kereta terbaik adalah bukan hanya memberikan perlindungan kepada kereta, tetapi ianya juga kepada pemandu, penumpang serta pihak lain yang juga terlibat dalam kemalangan.

Kerajaan Malaysia telah memandatorikan insurans kenderaan sebelum ianya boleh membeli cukai jalan untuk kenderaan. Untuk secara amnya, terdapat beberapa kategori polisi insurans antaranya ialah polisi insurans komprehensif, pihak ketiga serta pihak ketiga dengan perlindungan kebakaran dan kecurian.

3 JENIS INSURAN KERETA DI MALAYSIA

Liabiliti telah diberikan oleh insurans perlindungan dari pihak ketiga kepada pihak ketiga bagi kecederaan, kerosakan atau kehilangan harta, serta kematian.

Tetapi liabiliti juga tidak akan diberikan bagi kerosakan kenderaan akibat dari kemalangan, perlindungan kepada pemandu serta penumpang kenderaan sendiri dan kerosakan akibat kebakaran serta kecurian.

Sedangkan bagi kerosakan atau kerugian akibat kebakaran telah dirangkumi dalam perlindungan pihak ketiga dengan perlindungan kebakaran serta kecurian.

Ketiga pula, perlindungan kepada kerosakan kenderaan akibat kemalangan dan kemalangan akan diberikan oleh insurans komprehensif, tetapi ianya tidak memberikan liabiliti bagi keselamatan pemandu serta penumpang sendiri.

Untuk insurans yang paling asas adalah merupakan insurans pihak ketiga. Pihak ketiga dalam kejadian kemalangan iaitu pemandu, penumpang, serta kereta pihak ketiga yang terlibat dalam kemalangan sahaja akan dilindungi oleh pelan insurans ini.

Perlindungan yang akan diberikan telah merangkumi kos baik pulih kenderaan pihak ketiga serta sekiranya terdapat sebarang kecederaan atau kematian orang di dalam kenderaan terbabit.

Insurans komprehensif adalah merupakan yang paling tepat jika anda mencari insurans kereta yang terbaik.

Untuk perlindungannya ialah merangkumi liabiliti pihak ketiga, kebakaran atau kecurian yang tidak disengajakan, dan kerosakan yang dialami kereta anda dalam kes kemalangan jalan raya.

Insurans akan menanggung kerosakan pada kereta, kecederaan serta kematian yang ditimbulkan oleh kenderaan anda dalam kemalangan.

Bagi perlindungan yang lain juga boleh ditambah bergantung kepada spesifikasi yang diinginkan seperti perlindungan kerosakan akibat rusuhan, perangkat radio, serta perisai angin kereta.

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI BESARNYA PREMIUM

Terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi besarnya premium asas insurans seperti lokasi, kapasiti kubik sebuah kereta serta jumlah nilai insurans kereta yang bergantung pada nilai pasaran.

Sebelum Bank Negara Malaysia serta Persatuan Insurans Am Malaysia mengatur harga premium tetapi saat sudah terjadi liberalisasi tarif.

Sehinggalah harga premium insurans yang telah ditawarkan antara satu syarikat dengan yang lain adalah berbeza.

Lokasi yang berbeza sama ada di Semenanjung ataupun di Sabah dan Sarawak akan menjejaskan nilai asasnya.

Untuk jumlah nilai insurans juga berbeza berdasarkan dengan rujukan nilai kereta yang ada di pasaran.

Nilai pasaran kereta yang telah dikurangkan akan membuatkan syarikat insurans menurunkan jumlah yang telah diansuransikan. Pemilik akan menanggung kos tambahan yang dianggap iaitu sebagai insurans diri.

Selain daripada itu, kapasiti kubik serta saiz enjin kereta juga akan mempengaruhi besarnya premium itu.

Apabila terdapat sebarang tuntutan daripada polisi pada tahun-tahun sebelumnya tidak akan diberikan kepada pemandu, mereka akan memperoleh akses kepada diskaun tanpa sebarang tuntutan.

Bank Negara serta Persatuan Insurans Am Malaysia juga akan turut mengawal kadar diskaun sehingga 50 peratus.

Terdapat juga beberapa faktor caj tambahan atau iaitu dikenali sebagai loading. Caj tambahan ini akan meningkatkan premium yang diperlukan bagi insurans.

Untuk risiko syarikat insurans akan dipengaruhi oleh umur kereta lebih daripada 10 tahun, umur pemandu yang kurang daripada 26 tahun dan lebih daripada 69, kekerapan membuat tuntutan, pengalaman tuntutan, kenderaan sukan, kenderaan rekondisi serta kenderaan kecurian tinggi.

Agar kereta dapat dilindungi dengan lebih baik sekiranya anda boleh membeli perlindungan tambahan.

Insurans tambahan boleh berupa audio serta aksesori, insurans cermin hadapan, kit penukaran gas serta tangki dan peril khas.

Polisi hanya akan diterbitkan oleh syarikat insurans yang utama untuk kereta yang berumur kurang daripada 15 tahun serta nilai minimal RM10,000.

Di luar kedua faktor ini akan dianggap berisiko tinggi. Rundingan bersama agen insurans kerajaan seperti MyEG serta Pos Malaysia adalah merupakan cara terbaik untuk mendapatkan insurans yang sangat sesuai.

SEMAK INSURANS KERETA YANG TERBAIK DI MALAYSIA

Untuk pengetahuan anda, perlindungan apabila berlaku kegawatan atau kemalangan yang berisiko akan menimbulkan kerugian pastinya ditawarkan insurans.

Terdapat banyak syarikat insurans yang telah menawarkan pelbagai produk perlindungan di Malaysia.

Anda boleh semak harga insurans kereta malaysia termasuk perodua myvi, axia, aruz, bezza proton saga, iriz, x50, x70, honda city, toyota vios, yaris, nissan almera termasuk untuk 3rd party di bawah ini:

1. INSURANS KERETA ALLIANZ

Allianz Malaysia Insurance Group merupakan sebahagian daripada Allianz Malaysia Berhad, iaitu cawangan syarikat Allianz Group daripada Jerman.

Liputan komprehensif dalam dunia insurans kenderaan telah diberikan oleh Allianz, iaitu salah satu syarikat yang sangat berkembang pesat di negara ini.

Portal rasmi: https://www.allianz.com.my/car-motor-comprehensive-cover

2. INSURANS KERETA TOKIO MARINE

Salah satu daripada syarikat insurans terbesar di Malaysia yang beroperasi sejak dari tahun 1971 adalah Tokio Marine.

MUI Continental telah pun dibeli pada tahun 2012 oleh Tokio Marine yang sebahagian daripada Tokio Marine & Fire Insurans di Jepun

Laman Web: https://www.tokiomarine.com/my/en/personal/protect/motor/motor-insurance.html

3. INSURANS KERETA MSIG MURAH

Gabungan Mitsui Marine & Fire Insurance Co. serta Sumitumo Marine & Fire Insurance Co. telah menjadikan MSIG ini.

Syarikat ini telah beroperasi lebih daripada 40 negara di dunia serta merupakan syarikat insurans ketiga terbesar yanga ada di Jepun.

SUMBER: https://www.msig.com.my/personal-insurance/products/motor/

4. INSURANS KERETA RHB INSURANCE

Inisiatif yang telah diambil oleh RHB Insurance Berhad dengan menyediakan perlindungan yang menyeluruh bagi rakyat Malaysia.

Termasuklah juga dengan insurans kereta terbaik yang sangat memuaskan pelanggan serta telah banyak mendapat anugerah.

SUMBER: https://www.rhbgroup.com/insurance/personal-insurance/motor/index.html

5. INSURANS KERETA AXA

Axa Affin General Insurans dibentuk merupakan hasil gabungan AXA Group dengan Affin Holdings Bhd.

Pada masa kini, syarikat ini telah memberikan perkhidmatannya kepada lebih dari 300,000 pelanggan dengan menerusi 3,000 ejen serta telah lama beroperasi iaitu selama 130 tahun.

SUMBER: https://www.axamotoronline.com/

6. INSURANS LERETA UNI ASIA

Pada tahun 2003 tertubuhnya UniAsia General Insurance ini.

Syarikat gabungan dari South East Insurance Berhad milik DRB-Hicom serta United Overseas bank Group telah menjadi salah satu syarikat insurans kereta yang terbesar di Malaysia lalu terus berkembang pesat sehingga ke hari ini.

SUMBER: https://www.hoi.my/liberty-insurance/

7. INSURANS KERETA LONPAC

Lonpac Insurance Berhad adalah merupakan sebahagian dari LPI Capital Bhd yang telah ditubuhkan pada tahun 1994.

Polisi motor persendirian di Malaysia telah ditawarkan oleh Lonpac yang bekerjasama dengan Public Bank serta Kah Bintang.

SUMBER: https://www.lonpac.com/personal-insurance/motor

8. INSURANS KERETA BERJAYA SOMPO

Pada sekitar tahun 1999, Tokio Marine & Fire Insurance Bhd telah membeli Berjaya General Insurance Berhad.

Namanya telah bertukar kepada Berjaya Sompo Insurance Berhad setelah selesai pembelian kepentingan ekuiti sebanyak 30% dari Sompo Japan Insurance Inc.

Pada masa kini Berjaya Sompo Insurance Berhad dalam jajaran syarikat insurans motor popular di Malaysia dengan berpengalaman lebih daripada 20 tahun.

Terdapat lagi yang lain termasuk juga dengan insurans kereta etiqa maybank, kurnia insuran, maa takaful

SUMBER: https://www.berjayasompo.com.my/product/sompo-motor

PERKARA PENTING SEBELUM MENGAMBIL INSURANS KERETA

Terdapat banyak syarikat yang telah menawarkan pelbagai insurans tambahan atau add on selepas pemansuhan tarif insurans atau liberalisasi tarif. Kesemuanya memang sangat bagus, tapi ini akan meningkatkan besarnya kos insurans anda.

Tidak kesemua insurans tambahan yang telah ditawarkan sesuai dengan anda.

Akan besar kemungkinan, risiko yang sebenarnya tidak perlu pun untuk dibayar. terdapat 3 perkara yang perlu anda perhatikan untuk mengelakkan kerugian iaitu:

1. Sum Insured Yang Sepatutnya

Lebih baik anda melakukan semakan amaun loan yang tersisa jikalau kenderaan anda masih dalam pinjaman bank. Dinasihatkan untuk anda mengambil agreed value sekiranya loan yang tinggal masih lagi tinggi.

Anda sangat digalakkan untuk memilih market value yang biasanya kurang daripada agreed value sekiranya anda sudah tiada loan.

Jangan sampai overvalue kerana pihak insurans tidak akan membenarkan anda untuk memanipulasi insurans bagi kepentingan diri sendiri.

2. Lokasi Tempat Tinggal Anda

Dengan berdasarkan kondisi tempat tinggal anda, bolehlah anda untuk mengambil insurans yang secukupnya.

Anda boleh mengambil insurans yang meliputi cermin apabila anda tinggal di kawasan yang banyak lori lalu-lalang ataupun ambil insurans yang telah meliputi bencana alam sekiranya anda tinggal di tempat yang selalu banjir

3. Bajet Sendiri

Untuk pengetahuan anda, insurans yang terbaik mestilah yang bersesuaian dengan bajet anda. Anda dinasihatkan agar mengambil insurans setakat mana yang anda mampu sahaja, tidak perlu tunggu ada duit sebab nak cover insurans tinggi.

Walaubagaimanapun, setiap daripada individu mendefinisikan insurans kereta yang terbaik berbeza-beza antara satu yang lain. Bergantung dengan keperluan serta keadaan masing-masing.

Buatlah perbincangan dengan ejen insurans untuk mendapatkan idea serta cadangan insurans mana yang bersesuaian dengan anda apabila anda mahukan yang terbaik.

Leave a Comment

Join Telegram @pakejbantuankerajaan