Harga Emas Terkini: 1 Gram Untuk 916 & 999

Untuk pengetahuan anda, Ramalan Harga Emas terkini 2021 untuk beberapa harga semasa 916 dan 999 untuk 1 gram hari ini untuk beli murah baik di Selangor, Kuala Lumpur, dan Kelantan.

Topik yang hangat di kalangan para pelabur selalunya merupakan topik ramalan harga emas hari ini baik di Malaysia atau di peringkat dunia. Keadaan ekonomi bagi negara-negara di seluruh dunia telahpun dipengaruhi oleh pandemik covid-2019 ini.

Dengan peningkatan ketidakstabilan politik serta ekonomi, para pelabur telah mula menggemari pelaburan emas agar dapat mengurangkan risiko serta mahu mempelbagaikan portfolio pelaburan mereka.

Pada persoalannya, adakah sekali lagi harga emas akan melebihi $ 2,000 per auns untuk rekod baru pada tahun ini? Sekiranya anda melabur dalam emas, apakah trend harga emas pada tahun 2021?

Dalam artikel pada kali ini, prestasi emas dalam 10 tahun terakhir ini telah kami kaji, faktor dan punca yang mendorong kenaikan harga emas pada tahun 2020, serta ramalan harga emas terkini bagi tahun 2021.

HARGA EMAS TERKINI UNTUK 1 GRAM

Di bawah ini kami akan bantu anda untuk menyemak harga emas semasa baik 1 gram gold bar 999 atau pun harga gelang 916, cincin, serta rantai emas hari ini di Malaysia.

PERKARA LAMAN WEB HARGA 916 HARGA 999
Harga Emas di Public Gold hari ini www.publicgold.com.my / Akan dikemaskinikan
Harga Emas di Habib Jewel hari ini www.habibjewels.com Akan dikemaskinikan Akan dikemaskinikan
Harga Emas di Wah Chan hari ini www.wahchan.com.my Akan dikemaskinikan Akan dikemaskinikan
Harga Emas di Poh Kong hari ini www.pohkong.com.my Akan dikemaskinikan Akan dikemaskinikan
Harga Emas di Tomei hari ini etomei.com Akan dikemaskinikan Akan dikemaskinikan
Harga emas di ar rahnu bank rakyat www.arrahnuxchange.com.my Akan dikemaskinikan Akan dikemaskinikan

Untuk pengetahuan anda, harga emas hari ini yang terkini di tempat anda samada di Kuala Lumpur KL, Selangor, Pulau Pinang Penang, Putrajaya, Sabah, Sarawak, Labuan, Pahang, Kelantan, Terengganu, Perlis, Perak, kedah, dan Johor adalah berbeza-beza, ada yang tinggi dan ada yang murah.

PRESTASI HARGA EMAS TERKINI DALAM TEMPOH 10 TAHUN

Sebelum emas dikaji dengan lebih mendalam lagi, marilah kita membuat sedikit ulasan secara ringkas titik perubahan 10 tahun dalam harga emas.

Pada tahun 2011, ketika sedang meletusnya krisis hutang Eropah, harga emas telah meningkat semula dengan secara mendadak sehingga mencecah paras tertinggi $ 1921 per ounce.

Tetapi dengan kerana keuntungan yang diperoleh para pelabur pada bulan September 2011, sebahagian besar emas dicairkan. Hal ini disebabkan para pelabur runcit yang telah menerima pesanan bernilai tinggi tidak dapat mengekalkan harga emas dengan terlalu tinggi. Harga emas juga akan turun dari paras tertinggi iaitu daripada AS $ 1912.1/auns menjadi AS $ 1052.7/auns, yang menyebabkan lebih daripada 50 bulan pasaran bearish (bearish market) dibuka.

Terdapat peristiwa politik seperti “Brexit” dan “Pilihan Raya A.S.” berlaku setelah tahun 2016 dimasuki. Hasil yang tidak dijangka serta kekacauan besar telah timbul di pasaran kewangan. Lahirnya para pelabur untuk mengelakkan risiko, emas menamatkan pasaran bear (bearish market) serta pasaran bull telah dimulakan semula.

Untuk harga emas adalah US $ 1,550 per auns pada awal tahun 2020. Disebabkan dengan tercetusnya kejatuhan harga minyak serta insiden kesihatan, telah tercetusnya krisis kecairan serta jangkaan deflasi (penurunan harga) yang besar. Empat pemutus litar juga telah dialami oleh saham AS. Emas dijual dengan secara agresif, dengan harga emas dari US $ 1,703 per ounce. Ounce pernah menurun menjadi US $ 1451 per ounce, lalu pada bulan Ogos puncak sejarah telah berjaya dicapai pada US $ 2050.

TREND HARGA EMAS 2020: MENGAPAKAH NAIK?

Harga Emas 1

Seperti yang kita sudah maklum emas adalah merupakan logam berharga yang mempunyai sifat perlindungan nilai, serta kebiasaannya kenaikan harga emas akan dicenderungi oleh penghindaran risiko pasaran. Jadi, sebenarnya apakah logik di sebalik kenaikan serta penurunan harga emas pada tahun 2020?

Terdapat beberapa sebab kenaikan harga emas pada tahun 2020 sekiranya dipandang dari sudut yang asas:

1. Wabak Pandemik COVID-19

Pada bulan Mac tahun 2020, terdapat satu wabak pandemik atau dikenalpasti sebagai COVID menjadi perkara yang baharu yang tersebar di serata dunia serta perubahan serius terhadap pemulihan ekonomi global telah berlaku, serta kebimbangan pasaran yang disebabkan oleh perkara ini dimana ianya merebak dengan laju ke seluruh pelosok dunia.

Semakin besar nilai safe – haven emas boleh diketengahkan dalam hal ini apabila kejadian menjadi lebih berisiko lagi, kerana pelabur beralih kepada pelaburan emas, penghindaran risiko yang meningkat, sehingga telah mendorong harga emas meningkat.

2. Kelonggaran Monetari Global

Bagi pelaksanaan dasar monetari berskala besar untuk meningkatkan pemulihan ekonomi global. Penerapan pelonggaran monetari dengan bijak telah dilakukan oleh bank-bank pusat dalam menghadapi kemerosotan ekonomi yang berskala besar dari berbagai negara dengan tujuan dapat merangsang pembangunan ekonomi serta sejumlah besar dana ke pasaran dilepaskan, yang menyebabkan penyusutan wang kertas dalam menghadapi inflasi. Diharapkan lebih banyak lagi dana akan mengalir ke emas. Kewujudan bagi kenaikan harga emas ini telah disebabkan oleh sifat-sifat anti-inflasi emas semasa.

Sebagai contoh, rangsangan rancangan bernilai $ 1 trilion telah diumumkan oleh Amerika Syarikat pada 20 Julai lalu. Pada keesokan harinya, tahap tertinggi dalam sembilan tahun ini telah berjaya dicapai untuk harga emas. Reaksi pelabur terhadap perkara ini sangat sungguh memberangsangkan.

3. Kadar Dolar Jatuh

Oleh kerana itu, emas sendiri mempunyai atribut monetari yang tertentu, ini adalah merupakan alasan yang penting untuk kekuatan indeks dollar AS serta trend pengumuman harga emas. Indeks dolar A.S. lemah disebabkan oleh perkembangan berterusan dengan hutang pemerintah A.S. serta penurunan hasil relative aset dolar A.S di bawah lingkungan kadar faedah sifar. Kecenderungan penukaran dolar A.S. Dengan emas apabila pasaran kurang percaya pada dolar A.S. Oleh yang demikian, penyusutan dolar A.S telah berlaku serta harga emas meningkat naik.

RAMALAN HARGA EMAS TERKINI: MENURUN ATAU NAIK

Harga emas cenderung telah mendapat keuntungan daripada kenaikan yang tidak menentu tidak kira sama ada dalam bidang ekonomi ataupun politik. Mari kita bersama-sama perhatikan faktor yang boleh mempengaruhi kejatuhan serta trend kenaikan harga emas pada tahun 2021 sebelum ramalan emas untuk tahun 2021 diselidik untuk seterusnya:

1. Pengumuman Vaksin Covid-19

Harapan para pelabur bagi pemulihan ekonomi yang pesat disebabkan kemajuan vaksin COVID-19 dan data pembuatan AS yang optimis. Dolar boleh naik lalu akan meningkatnya risiko penurunan emas.

2. Trend Dolar Beri Kesan Harga Emas Pada Masa Kini

Pemboleh utama dalam trend jangka panjang bagi harga emas adalah trend jangka panjang kadar faedah nyata di Amerika Syarikat. Di bawah kitaran dolar yang sangat lemah, secara logik jangkaan kekuatan emas pada tahun 2021 akan berterusan.

3. Ketidakstabilan Politik Di Amerika Syarikat

Peristiwa kebarangkalian yang tinggi akan memberi sokongan kepada kenaikan emas adalah merupakan pengumuman rangsangan fizikal pusingan berikutnya di Amerika Syarikat.

4. Kadar Faedah Federal Reserve

Kebiasaannya bagi kenaikan harga emas yang disebabkan prospek kadar faedah yang lebih rendah.

Bagaimanakah pakar menganalisis?

Kenaikan telah diramalkan oleh sebilangan besar institusi antarabangsa pada baru-baru ini.

  1. Lonjakan harga emas telah dipercayai belum berakhir sebenarnya. Ianya akan berterusan sehingga pada tahun oleh penganalisis Goldman Sachs. Ini disebabkan nilai dollar Amerika Syarikat yang lebih lemah, jangkaan inflasi yang lebih tinggi serta pemulihan permintaan runcit yang berterusan di pasaran.
  2. Telah diramalkan pada separuh masa pertama bahawa emas akan mencecah di pasaran antarabangsa oleh Edward Moya, penganalisis kanan di OANDA.
  3. Bagi harga emas semasa di pasaran antarabangsa dipercayai boleh naik semula menjadi $ 3,000 per auns pada akhir tahun 2021 oleh penganalisis Bank of America Securities.
  4. Memandangkan dengan dasar kadar kaedah sifar masih dikekalkan oleh FED, serta akan dijangkakan oleh pasaran bahawa kadar faedah dalam jangka pendek hingga sederhana tidak akan dinaikkan FED, serta peningkatan ketidakstabilan mikro dalam ekonomi nyata serta menitip pada persekitaran dolar AS yang lemah, Citi percaya bahawa emas mungkin akan terus meningkat pada tahun 2021 lalu  mencapai pada tahun baru.

HARGA EMAS HARI INI

Dengan secara ringkasnya, ramalan jangkaan bagi kenaikan harga emas naik atau semasa turun dan jatuh hari ini, tahun 2021 serta pada masa akan datang samada tahun 2022, tahun 2023 dan tahun seterusnya, akan bergantung kepada faktor kelonggaran monetari di peringkat global, kesihatan termasuk pendemik covid-19 serta permintaan emas yang dinggap sebagai salah satu instrumen pelaburan yang selamat.

Berdasarkan jangkaan kami, harga emas yang terkini akan terus berada di pasaran, dalam jangka sederhana dan panjang walaupun akan terdapat turun naik dalam jangka masa yang pendek.

Leave a Comment

Join Telegram @pakejbantuankerajaan