BKSS 7.0: Permohonan Bantuan RM10,000 Secara One-Off Kepada Peniaga

Makluman bahawa Sarawak Telah Melancarkan BKSS 7.0

Ketua Menteri iaitu Datuk Patinggi (Dr) Abang Abdul Rahman Zohari bin Tun Datuk Abang Openg telah menyempurnakan Majlis Simbolik Penyerahan Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) 6.0 serta melancarkan BKSS 7.0 di Dewan Serbaguna, Yayasan Sarawak Wisma Adenan, Jalan Sultan Tengah, Petrajaya.

Menurut daripada Abang Johari, bantuan ini telah memberi fokus kepada perusahaan serta perniagaan yang sihat setelah menghadapi beberapa siri Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) serta Fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) memandangkan pelbagai aktiviti ekonomi telah tertangguh dalam usaha mengekang pandemik COVID-19 dan BKSS 1.0 -6.0 kini melibatkan perbelanjaan sebanyak RM4.5 billion.

Antara bantuan yang telah diberikan di bawah BKSS 6.0 termasuklah dengan bantuan tunai bagi isi rumah B40, elaun untuk enam bulan kepada petugas barisan hadapan, ada juga bantuan kepada peniaga kecil serta penjaja, pemandu ‘e-hailing’ serta guru memandu, individu bujang, pemilik serta pengusaha penambang, pengusaha van berlesen, pemandu teksi, pemandu bas sekolah dan pengusaha van sekolah, pemandu pelancong, pemandu pelancong Taman Negara, Agensi Pelancongan Berlesen, Operator ‘Homestay’ Berlesen serta Pemandu Kenderaan Perlamcongan Berlesen.

Bantuan yang lain termasuklah diskaun bil air serta elektrik, kadar cukai taksiran, diskaun 30% cukai tanah, bakul makanan serta sewa bagi penerima yang layak.

Bagi kerajaan negeri juga turut meneliti kegiatan ekonomi perusahaan serta perniagaan yang masih menanggung kos peralatan, gaji pekerja serta sewa yang mengganggu aliran tunai yang membantutkan perkembangan ekonomi mereka sejak pandemik COVID-19 yang melanda serta berbincang dengan wakil persatuan perusahaan serta perniagaan bagi membincangkan usaha atau strategi memulihkan kegiatan ekonomi terus mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP).

“Ekonomi juga dijangka akan beransur pulih semasa tempoh peralihan fasa PKP dengan pembukaan sektor ekonomi yang berperingkat setelah Program Vaksinasi Sarawak mencapai 80 peratus,” ujar Abang Johari.

3. FOKUS UTAMA BANTUAN BKSS 7.0

Terdapat tiga fokus utama BKSS 7.0 pula, adalah seperti yang berikut:

1. Bantuan RM10,000 One-Off Untuk Peniaga

Dapat memberi bantuan kewangan Sebanyak RM10 ribu ringgit secara one-off untuk perniagaan aktif yang telah berdaftar di Sarawak dengan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) setakat 31 Disember 2021 lebih kurang 40 ribu perniagaan yang melibatkan kos RM400 juta bagi membantu kelangsungan perniagaan seperti perbelanjaan operasi, sewa serta upah pekerja terutama perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Bayaran bantuan sebanyak RM5000 akan mula diagihkan pada bulan September serta baki RM5000 pada Disember 2021.

Tarikh atau cara untuk membuat permohonan BKSS 7.0 belum diumumkan setakat ini dan akan dikemaskini seiring dengan makluman oleh pihak Kerajaan Negeri Sarawak.

2. Pengecualian Perolehan Kerajaan bagi Perniagaan serta Industri iaitu ‘Liquidated and Ascertained Damages’ (LAD) dan ‘Extension of Time’ (EAT)

LAD yang telah dikenakan akan dikecualikan dalam tempoh PKP yang diwartakan serta pernilaian akan dilakukan secara automatik pada setiap akhir bulan tanpa perlu menunggu permohonan yang terperinci secara bertulis dari pihak kontraktor bagi tujuan tuntutan serta pembaharuan interim sebanyak RM1000 diagihkan bagi semua pemegang Kontrak Negeri.

Kerajaan Negeri juga turut membenarkan pembayaran kepada ‘Consultants Site Supervision’ selama tempoh PKP berlangsung dengan tertakluk kepada terma dan syarat yang telah ditetapkan, juga membenarkan variasi harga untuk kontrak kerja kerajaan yang telah mengakibatkan kenaikan harga untuk bahan binaan tertentu kesan global pandemik yang dianggarkan dalam RM400 juta.

EOT pula akan dikenakan pada projek yang sedang berjalan dengan tarikh siap bukan dalam tempoh PKP 3.0 serta projek yang dijadualkan siap pada PKP 3.0 diberikan EOT maksimum 60 hari.

3. Pengecualian pembaharuan permit pekerja asing

Ketiga pula adalah mengenai Pengecualian Pembaharuan Permit Pekerja Asing yang melibatkan sektor perladangan berdaftar sehingga 31 Disember 2022 diperluas kepada pertanian, perlombongan, pembinaan serta servis perkhidmatan.

Terdahulu Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak iaitu Datuk Amar Jaul Samion menegaskan penjawat awam negeri akan terus memberi komitmen yang tinggi dalam memacu ekonomi serta sistem tadbir urus kerajaan dan mengucapkan selamat ulang tahun ke-71 tahun kepada Ketua Menteri serta dapat mengharapkan Sarawak terus cemerlang di bawah pimpinannya.

Turut hadir juga, Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga serta Pembangunan Kanak-kanak (KWKPK) Dato Sri Fatimah Abdullah, Menteri Kerajaan Tempatan serta Perumahan Sim Kui Hian, Menteri Pelancongan, Kesenian serta Kebudayaan dan Menteri Belia dan Sukan Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah.

Leave a Comment

Join Telegram @pakejbantuankerajaan