KPT: Senarai Program Biasiswa & Bantuan Kewangan 2021

Untuk pengetahuan anda semua terdapat pelbagai Program Biasiswa serta Bantuan Kewangan yang telah ditawarkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) untuk para pelajar.

Berikut akan kami kongsikan bagi status penawaran biasiswa serta bantuan kewangan di bawah Kementerian Pengajian Tinggi yang terkini beserta dengan tarikh permohonan untuk makluman bersama.

Program Biasiswa 1

SENARAI PROGRAM BIASISWA & BANTUAN KEWANGAN DI BAWAH KPT (2021)

Anda boleh rujuk senarai biasiswa & bantuan KPT di bawah:

1. Skim Latihan Akademik Bumiputera (SLAB)

Untuk penajaan kepada tenaga pengajar akademik Bumiputera untuk melanjutkan pengajian PhD atau setaraf secara sepenuh masa di universiti dalam atau luar negara.

Program ini bertujuan agar dapat meningkatkan mutu pendidikan di UA melalui pewujudan tenaga pengajar yang berpendidikan tinggi.

2. Skim Latihan Akademik IPTA (SLAI)

Untuk penajaan kepada tenaga pengajar akademik warganegara Malaysia bagi melanjutkan pengajian PhD atau setaraf secara sepenuh masa di universiti dalam atau luar negara.

Program ini bertujuan untuk meningkatkan mutu pendidikan di Universiti Awam melalui pewujudan tenaga pengajar yang berpendidikan tinggi.

3. MyBrainSc

Penajaan kepada orang awam yang berada di peringkat ijazah pertama serta pasca ijazah dalam bidang sains tulen (matematik, fizik, kimia serta biologi) di dalam negara dan universiti terkemuka luar negara atau bertaraf ivy league.

Program ini telah dilaksanakan agar dapat menghasilkan saintis-saintis muda berjiwa besar serta menghasilkan cendikiawan bertaraf dunia/Nobel Laureate.

4. YBM Pengajian Tinggi – Atlet Cemerlang IPT

Penajaan bagi atlet yang bergiat aktif serta cemerlang dalam sukan yang diiktiraf KPT/Majlis Sukan Negara (MSN) dan mempunyai potensi akademik yang baik bagi meneruskan pengajian di IPT.

Program ini telah dilaksanakan untuk tujuan menggilap kecemerlangan atlet negara serta atlet pelapis yang berprestasi tinggi di IPT lalu untuk memastikan atlet yang sedang mengikuti pengajian di IPT dapat meneruskan kecemerlangan di dalam bidang sukan serta akademik.

5. YBM Pengajian Tinggi – Anugerah Tokoh Siswa

Penajaan kepada pelajar yang telah menerima Anugerah Tokoh Siswa sebagai satu galakan untuk meneruskan pengajian ke peringkat Sarjana.

Program ini bertujuan bagi meningkatkan akses kepada penerima Anugerah Tokoh Siswa agar dapat melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi serta menyediakan pelapis pemimpin pada masa hadapan.

6. Bantuan Kewangan Asasi IPTA

Penajaan kepada pelajar-pelajar yang sedang mengikuti program Asasi Universiti Awam. Pembiayaan bantuan kewangan ini merupakan untuk pelajar golongan sasaran B40 dan M40.

7. Bantuan Kewangan OKU (BKOKU)

Terdapat bantuan Kewangan kepada OKU yang telah berdaftar dengan JKM serta mempunyai kad OKU serta berkebolehan/berkemampuan bagi melanjutkan pelajaran ke peringkat tertinggi.

Program ini adalah bertujuan untuk meningkatkan serta memperluaskan peluang pembelajaran sepanjang hayat kepada golongan OKU yang melanjutkan pengajian di UA, IPTS, Kolej Komuniti serta Politeknik di bawah seliaan KPT.

8. Bantuan Kewangan Program Pendidikan Khas (PPK)

Terdapat juga bantuan kewangan kepada pelajar kelainan upaya yang sedang mengikuti Program Kemahiran Khas secara sepenuh masa sahaja di Politeknik serta Kolej Komuniti terpilih sahaja.

Pelajar kelainan upaya tersebut adalah merupakan pelajar yang berdaftar di bawah JKM lalu mempunyai kad pendaftaran OKU (OKU dalam kategori DE/DD iaitu pendengaran sahaja).

Bantuan kewangan ini tidak mengambil kira taraf pendapatan keluarga sebagai syarat kelayakan.

9. Malaysia International Scholarship (MIS)

Penajaan untuk pelajar antarabangsa yang cemerlang di peringkat akademik serta ko-kurikulum.

Program ini adalah merupakan inisiatif Kerajaan bagi menarik pelajar dari seluruh negara di dunia agar melanjutkan pengajian di peringkat pascasiswazah di Malaysia.

MAKLUMAT LANJUT

Sekiranya ingin mengetahui syarat permohonan, tarikh penawaran serta terdapat maklumat lanjut sila ke pautan yang berikut: https://www.mohe.gov.my/perkhidmatan/biasiswa#

Bagi info yang terkini, sila follow Facebook Kementerian Pengajian Tinggi serta kunjungi laman web rasmi KPT atau hubungi pegawai seperti tertera di infografik.

Leave a Comment

Join Telegram @pakejbantuankerajaan