Bantuan Khas APAD RM500: Pemandu Pelancong, Teksi, e-Hailing & Bas

Makluman untuk anda, BANTUAN KHAS ONE-OFF RM500 Kepada 134,000 PEMAIN INDUSTRI PENGANGKUTAN AWAM (Pemandu Teksi, e-Hailing, Bas).

Terdapat berita baik kepada pemandu e-hailing yang masih lagi belum menerima bayaran, pembayaran auto-kredit akan dibuat bermula 10 September 2021 yang berjumlah RM500 ‘one-off’.

Pembayaran bantuan One Off RM500 1

Berikut adalah merupakan kenyataan penuh oleh Menteri Pengangkutan Malaysia berhubung dengan pengumuman ini.

UNTUK PEMBAYARAN BANTUAN ONE-OFF RM500 PEMERKASA+ KEPADA 27,627 PEMANDU E-HAILING YANG BELUM MENERIMA BAYARAN

 1. Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) telah sedia maklum serta amat prihatin berhubung dengan isu pembayaran bantuan secara ‘one-off’ PEMERKASA+ yang telah dibangkitkan oleh komuniti pemandu e-hailing yang layak namun masih lagi belum menerima pembayaran bantuan tersebut.
 2. Berdasarkan daripada senarai yang telah dikeluarkan oleh Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD), seramai 56,092 pemandu e-hailing telah memenuhi syarat kelayakan serta layak untuk menerima bantuan ‘one-off’ berjumlah RM500.
 3. Pihak APAD telah selesai membuat pembayaran kepada 28,465 pemandu e- hailing yang layak bermula dari 26 Julai 2021 hingga 6 Ogos 2021. Walaubagaimanapun, masih lagi terdapat 27,627 pemandu yang masih belum menerima bayaran bantuan tersebut.
 4. Sehubungan dengan itu, sukacita telah dimaklumkan dengan peruntukan bagi tujuan pembayaran kepada baki pemandu layak yang masih belum menerima bantuan tersebut telah pun disalurkan kepada APAD pada 3 September 2021.
 5. Pihak APAD sedang memproses pembayaran melalui bank yang telah dilantik Kerajaan iaitu Hong Leong Bank serta pembayaran akan dibuat secara auto-kredit ke dalam akaun bank 27,627 pemandu yang terlibat bermula pada hari Jumaat 10 September 2021.
 6. Pihak MOT memohon maaf atas kelewatan penyaluran bantuan ini. Sememangnya pihak MOT sentiasa komited dalam memastikan kebajikan para pemandu e-hailing sentiasa terbela lalu berharap pembayaran bantuan RM500 ini akan dapat membantu meringankan beban kewangan yang telah dihadapi oleh pemandu e-hailing dalam mendepani ujian pandemik COVID-19 ini.

Siaran Media Menteri Pengangkutan 1

Sambungan Siaran Media 1

Menerusi daripada bantuan PKP3.0 atau Program Strategik Memperkasa Rakyat serta Ekonomi Tambahan (PEMERKASA+), Kerajaan telah bersetuju untuk memberi Bantuan Khas secara one-off sebanyak RM500 dengan peruntukan keseluruhan yang berjumlah RM68 juta sebagaimana yang telah diumumkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 31 Mei 2021.

Pemerkasa 1

Bantuan khas RM500 one-off ini akan dijangka bakal memanfaatkan kesemua 134,000 penerima yang berikut:

 • 62,000 pemandu kereta sewa dan e-hailing.
 • 40,000 pemandu teksi.
 • 17,000 pemandu pelancong.
 • 11,000 pemandu bas sekolah.
 • 4,000 bas persiaran.

TARIKH BANTUAN AKAN DITERIMA

Bantuan Khas ini akan disalurkan kepada penerima yang telah berdaftar mulai bulan Julai 2021.

SEMAKAN BANTUAN KHAS BAGI PEMANDU TEKSI, E-HAILING & BAS

Untuk semakan serta kelayakan permohonan bantuan ini telah disemak silang oleh Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD).

Untuk membuat semakan serta mendapatkan maklumat terkini serta sahih, sila rujuk melalui laman web serta media sosial rasmi APAD di pautan yang berikut:

https://www.apad.gov.my/

RM500 Bantuan Khas One Off 1

LAIN-LAIN BANTUAN PENGANGKUTAN AWAM PEMERKASA+

Skim Rehabilitasi Sewa Beli Bas & Teksi.

Untuk Meneruskan Agenda Prihatin Rakyat, skim ini akan memberi manfaat kepada para pengusaha bas serta teksi yang layak untuk mendapatkan moratorium pinjaman sehingga 12 bulan serta melanjutkan tempoh pinjaman sehingga 36 bulan.

Skim Rehabilitasi Sewa Beli Bas Teksi 1

Lanjutan Pengecualian SST Kenderaan Penumpang CKD & CBU Import

Pada sebelum ini kerajaan telah pun mengumumkan pengecualian Cukai Jualan (SST) bagi kenderaan penumpang CKD & CBU import mulai 1 Julai 2021 menerusi inisiatif PENJANA.

Kini, Kerajaan juga telah bersetuju untuk melanjutkan pengecualian ini sehingga 31 Disember 2021.

Menyokong Kelangsungan Perniagaan 1

Semoga dengan pelanjutan ini dapat mencapai hasrat Kerajaan dalam menyokong kelangsungan perniagaan di bawah PEMERKASA+.

MAKLUMAT LANJUT

Sekiranya terdapat masalah atau tidak memahami tentang bantuan RM500 untuk pemandu teksi, e-hailing & bas ini, anda boleh melayari pautan yang ada di bawah ini.

Maklumat lanjut, sila layari:

Leave a Comment